Њемачка: Расте брох насилних неонациста

У Њемачкој, према процјенама Службе за заштиту Устава, има око 9.500 десних екстремиста, спремних на насиље, преносе данас њемачки медији. Њемачка штампа пише да је откривена група десних екстремиста "Националсоцијалистичко подземље“, одговорне за убиство десеторо људи. Међу жртвама је осам Турака, један Грк и једна жена полицајац, њемачки држављанин. У једном извјештају Службе за заштиту […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 16:59

У Њемачкој, према процјенама Службе за заштиту Устава, има око 9.500 десних екстремиста, спремних на насиље, преносе данас њемачки медији.

Њемачка штампа пише да је откривена група десних екстремиста "Националсоцијалистичко подземље“, одговорне за убиство десеторо људи. Међу жртвама је осам Турака, један Грк и једна жена полицајац, њемачки држављанин.

У једном извјештају Службе за заштиту устава из прошле године се каже да број неонациста у Њемачкој, укупно гледано, опада, али да, међутим, расте број оних, који су спремни на насиље.

Нарочито је висок потенцијал насиља неонацистичке сцене и такозваних аутономних националиста, каже се у овом извјештају.

"Афинитет десничара према оружју и експлозивима је латентни потенцијал, при чему се дјеловање појединачних активиста не може искључити", преносе медији процјене стручњака о десничарима и неонацистима.

Октриће НСУ изазвало је у Њемачкој узмнемиреност и полемике око поновног покретања поступка забране Националдеморкатске партије (НПД), која у својим редовима окупља десничаре и неонацисте.

Поступак забране НПД пропао је, из формалних разлога, пред Савезним уставним судом у вријеме владе канцелара Герхарда Шредера.

У међувремену, њемачки министар унутрашњих послова Ханс-Петер Фридрих упозорава да се у Њемачкој појавила "нова форма десничарског тероризма", након што су објелодањени дијелови филма који су оставили неонацисти на истоку земље. У том филму они прознају убиство девет имиграната између 2000. и 2006. године.

"Чини се да се овдје ради о новом облику десничарског тероризма", рекао је Фридрих, преноси Ројтерс.

Он је додао да ће сви неријешени случајеви криминала у вези са десничарима, који датирају од 1998. године, бити поново анализирани.

Филм, који је шокирао Њемачку, приказан је након што је полиција пронашла тијела Уве Мундлоса и Уве Боенхардта, оба са десничарским везама, у приколици у мјесту Ајзенах, прошле седмице.

Полиција вјерује да су они починили самоубиство након неуспјеле пљачке банке.

Полиција је затим претражила скоро изгорјелу кућу у мјесту Цвикау, коју су користили та два мушкарца и жена Беата З, која се касније предала полицији. Пронађено је оружје које је кориштено у убиству жене полицајца и девет продаваца, од којих је осморо турског поријекла и један је Грк.

Сви су они имали мале продавнице хране или киоске са храном у градовима широм Њемачке.

Полиција је, такође, пронашла 15-минутни филм који су требали да шаљу исламским културним организацијама и медијима.

Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је да су открића истражитеља алармантна додајући да она показују структуре којих власти нису биле свјесне.

"Њемачка мора бити у приправности на све врсте екстремизма", рекла је Меркелова.

У међувремену, демонстранти од којих многи турског поријекла, окупили су се синоћ у центру Берлина, протестујући због неонасиста.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *