Њемачка плаћа одштету жртвама неонацистичких банди

Њемачка је одлучила да исплати надокнаде породицама жртава неонациста оптужених да су починили десет убистава у претходној деценији. Парламент, канцеларка Ангела Меркел и предсједник Кристијан Вулф пристали су да буде основан национални меморијални центар посвећен жртвама, преноси Би-Би-Си. Убијања су у њемачкој јавности позната као "кебаб убиства", пошто су многе жртве радиле у ресторанима брзе […]

понедељак, новембар 21, 2011 / 08:10

Њемачка је одлучила да исплати надокнаде породицама жртава неонациста оптужених да су починили десет убистава у претходној деценији.

Парламент, канцеларка Ангела Меркел и предсједник Кристијан Вулф пристали су да буде основан национални меморијални центар посвећен жртвама, преноси Би-Би-Си.

Убијања су у њемачкој јавности позната као "кебаб убиства", пошто су многе жртве радиле у ресторанима брзе хране. Детективи су оптужили једну жену и ухапсили још једну особу у вези са овим случајем.

Канцеларка Меркел назвала је ове догађаје "националном срамотом" и поставила питање како је могуће да је оваква група измакла пажњи власти. Међу жртвама је било девет имиграната, осам из Турске и један из Грчке, те један полицајац.

"Бојим се да ћемо на крају истраге открити више жртава ксенофобије него што данас мислимо да их има. Чак и ако финансијска надокнада не може да поништи патње, покушаћу да искажем солидарност са породицма жртава, уз компензацију из мог буџета", изјавила је министарка правде Сабине Лојтхаусер-Шаренбергер.

За постојање ћелије Национал-социјалистичко подземље сазнало се када су два њена наводна члана починили самоубиство у Ајзенаху, на истоку Њемачке. Уве Мундлос (38) и Уве Бенхатр (34) оставили су иза себе ди-ви-ди на којем су признали десет убистава.

Беате Шепе (36), која је живјела са њима, у међувремену је оптужена за чланство у терористичкој организацији. Она се сама предала властима.

Детективи су поново отворили случајеве уназад до 1998. године, због могуће везе са расистичким мотивима.

Ова неонацистичка група осумњичена је да је извршила бомбашки напад у Келну, у којем су рањене 23 особе, као и бројне пљачке банака.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *