Њемачка: ОХР нема моћ за политичке промјене БиХ

Канцеларија високог представника нема потребну моћ и снагу да промијени политички амбијент у БиХ и док год је он присутан, неће бити промијењен стил вођења политике – наводи се у писму које је Њемачка упутила чланицама ЕУ. У писму се истиче да је у БиХ неопходна промјена, али да Дејтонски споразум мора да остане основа […]

субота, април 9, 2011 / 08:49

Канцеларија високог представника нема потребну моћ и снагу да промијени политички амбијент у БиХ и док год је он присутан, неће бити промијењен стил вођења политике – наводи се у писму које је Њемачка упутила чланицама ЕУ.

У писму се истиче да је у БиХ неопходна промјена, али да Дејтонски споразум мора да остане основа државе и да БиХ на тој основи мора да изгради своју европску кућу.

За бонска овлаштења се наводи да би требало да остану на снази и да се користе као крајње средство, посебно када се дође у ситуацију да неко пријети Дејтонском споразуму.

"ОХР треба да буде затворен што је прије могуће и његово даље присуство не само да би угрожавало ЕУ, него би поткопавало и ангажман и ефикасност и спријечило би политичаре у БиХ да почну да се понашају у складу са бриселском логиком", наглашава се у писму Њемачке чланицама ЕУ.

У писму се наводи да од Дејтонског споразума приступ међународне заједнице није успио да створи иницијативе које би напустиле тренутни начин размишљања и да политичаре у БиХ натјера на компромис за добро свих грађана БиХ.

"Добар избор за будућег високог представника био би неки међународни адвокат", истиче се у писму.

Њемачка поздравља одлуке Савјета министара спољних послова ЕУ од 21. фебруара и 21. марта, који је одлучио да ојача присуство ЕУ тако што ће спојити функције специјалног представника и шефа делегације ЕУ, те одлуке да новом шефу делегације ЕУ буде дат јачи мандат, који би подразумијевао и санкције против особа које подривају мир и стабилност.

"Ова два положаја треба спојити што је прије могуће и на чело делегације ЕУ треба поставити неку истакнуту особу", истиче се у писму које је Њемачка упутила осталим чланицама ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *