Њемачка: Неонацисти у три покрајинска парламента

БЕРЛИН – У њемачкој покрајини Саксонија -Анхалт одржавају се покрајински парламентарни избори, а прогнозе показују да ће Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел остати најјача политичка снага и да ће екстремно десној Национално-демократској партији (НПД) успјети да уђе у парламент. Уколико НПД, партија која у својим редовима окупља екстремне десничаре и неонацисте, уђе у парламент […]

недеља, март 20, 2011 / 17:19

БЕРЛИН – У њемачкој покрајини Саксонија -Анхалт одржавају се покрајински парламентарни избори, а прогнозе показују да ће Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел остати најјача политичка снага и да ће екстремно десној Национално-демократској партији (НПД) успјети да уђе у парламент.

Уколико НПД, партија која у својим редовима окупља екстремне десничаре и неонацисте, уђе у парламент у Магдебургу, биће то њен трећи успјех на покрајинском нивоу, јер њени посланици већ сједе у парламентима у Дрездену (Саксонија) и Шверину (Мекленбург-Предња Померанија).

Избори у Саксонији-Анхалту, на које је данас позвано око два милиона бирача, први су парламентарни избори послије катастрофе у Јапану и аналитичари кажу да ће се, управо према успјеху Зелених, партије коју је некада водио бивши шеф њемачке дипломатије Јошка Фишер, видјети дејство те катастрофе на грађане.

На изборима у Саксонији -Анхалту, централној њемачкој покрајини, гдје би такозвана “велика коалиција“ ЦДУ и Социјалдемократске партије (СПД) могла да остане на власти и у следећем мандату, учествује 13 политичких партија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *