НИКСОН (NIXON)

Американци су почели снимати филмове са насловом Ко је убио Ричарда Никсона? Па он није убијен. Упс! Тако би га одмах повезали са Кенедијем. Без обзира што не би знали да му је насљедник. Многи не знају ни да је то била владавина пуританца, квекера, који је унио мало више врлине у вођство Америке. И […]

понедељак, фебруар 7, 2011 / 07:06

Американци су почели снимати филмове са насловом Ко је убио Ричарда Никсона? Па он није убијен. Упс!

Тако би га одмах повезали са Кенедијем. Без обзира што не би знали да му је насљедник. Многи не знају ни да је то била владавина пуританца, квекера, који је унио мало више врлине у вођство Америке. И покушао је искористити  у вријем кад су тајне службе биле јаче од предсједника.

Онда би требали да схвате, како исти такав влада Америком данас. И владао је прексиноћ. Да су Сједињени Ентитети Сјеверне Америке једно ригидно друштво.

Никсон је сигурно човјек који би требао добити Нобелову награду за мир, да та ствар има икакве везе са миром и озбиљним понашањем у правцу правде. Он је успоставио дипломатске односе са Кином, изљубио се са Мао Це Тунгом и ставио планету на три ноге, и спасио је све извјеснијег нуклеарног рата са Хрушчовљевим уједињеним совјетима.

Руси, за разлику од САД немају много Савезних држава. Чак ни у СССР-у. И њихов проблем је био што су носили националне предзнаке. САД нема спољне народе који их притишћу, копнена граница једино постоји са Мексиком, који је такође хришћанска држава. Канада се не рачуна ни у шта.

Мало идеолошких ломова имају. Кад дође до неке мале несташице, или било какве друге невоље, Америка ће се зато наћи у много већим проблемима од Русије.

Никсон је приказан као јединка између мученика и роба моћи. Сјајног спољног политичара, који је имао ману што је завршио на Витијеру, а не на Харварду. Трагичара који се непрестано идентификовао са Кенедијем, и преко четири мртва тијела дошао до мјеста Предсједника САД.

И сад сасвим другачија рецензија

У историји. Шта су Американцији радили у историји модерног масакра? Почев од Камбоџе, преко Лаоса, Никарагве, Либије и тако даље. Шта би ми онда радили?

Никсона су представили само као Човјека који баш није добро јахао у седлу. Он тај рат није започео, из наше перспективе то би било исто. Мада је он имао на себи одлуку, да повуче снаге из Вијетнама, исто као и Обама сада из Ирака.

А он није био у другом мандату као Буш млађи, већ у првом као Барак.

Што су били онолики кордони обезбјеђења, на мјесту гдје долазио Тито?

Да ли је баш увијек смио отићи до Вараждина, или у Лесковац, напримјер?

Ма, исто као и Јосип Броз, нема шта му се није десило. Није крив Тито, криви су они око њега.

Највећи проблем је што Никсон није ни урадио неки преступ што се нас тиче. Но њих. На крају се свело у домаће патетисање, у смислу шта би било да је Ђинђић остао жив.

 

(Режија: Рон Хауард; Писац: Питер Морган)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *