Николић у посјети Палестини

Предсједник Србије Томислав Николић састао се са палестинским предсједником Махмудом Абасом. Србија и Палестина имају сличну судбину и проблеме рјешавају преговорима, јер су снажне и желе да пронађу трајно рјешење, рекао Николић после разговора са Абасом. Уз највише државне почасти и интонирањем химни Србије и Палестине предсједник Махмуд Абас дочекао колегу из Србије предсједника Томислава […]

четвртак, мај 2, 2013 / 11:27

Предсједник Србије Томислав Николић састао се са палестинским предсједником Махмудом Абасом. Србија и Палестина имају сличну судбину и проблеме рјешавају преговорима, јер су снажне и желе да пронађу трајно рјешење, рекао Николић после разговора са Абасом.

Уз највише државне почасти и интонирањем химни Србије и Палестине предсједник Махмуд Абас дочекао колегу из Србије предсједника Томислава Николића. Николић се претходно састао са јерусалимским патријархом.

Николић је обраћајући се новинарима у Рамали заједно са палестинским лидером Махмудом Абасом рекао је да Србија и Палестина имају сличну судбину и проблеме рјешавају преговорима управо зато што су снажне и желе да пронађу трајно рјешење.

"Имамо сличну судбину и рјешавамо је на сличан начин – преговорима. Понекад они који нас не подржавају помисле да то што преговорамо је наша слабост, а ми преговарамо зато што смо снажни, зато што вјерујемо да смо у праву и зато што желимо да омогућимо и својој и туђој дјеци да живе боље", поручио је Николић.

Само кад се почне са разговорима…

Николић је указао да је најтеже почети разговоре, "а послије се до рјешења дође".

"Србија само никада није дозволила да нам неко угрози интегритет и да нас понизи, а предсједник Абас неће дозволити да се то догоди палестинском народу", рекао је Николић.

Николић је навео да га је Абас обавијестио о току преговора са Израелом, као и да је он палестинског предсједника обавијестио о току преговора Београда и Приштине.

"Ми ћемо преговоре искористити да дођемо до трајног рјешења – Србија је само географски делеко од Палестине, а иначе је блискост очигледна и вјечита", рекао је Николић.

Указујући да Србија има добре односе и са Палестином и са Израелом, Николић је рекао да "има повјерења да ће до договора доћи" и подсјетио да је Србија гласала за Палестину у Генералној скупштини УН "из свог осећања, душе и жеље да сваки грађанин и народ на земљиној кугли има своја права".

Кључ мира и стабилности?!

Палестински предсједник истакао је да је Србија била једна од првих земаља која је препознала да је "кључ мира и стабилности у области Блиског истока у томе да се Палестина врати на географску карту".

"Ми никада са вашом земљом нисмо прекидали контакте и сећам се да је ваша земља била једна од првих која је била домаћин раног дијалога између Палестинаца и Израела", истакао је Абас.

Абас је рекао да је са предсједником Николићем, између осталог, разговарао о начинима на које могу да се ојачају пријатељски односи палестинског и српског народа и развију сарадња и пословни односи, економска и културна размена, као и сарадња у сектору туризма.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *