Нијемци све старији и све их је мање

Њемачка стари и смањује се и уколико се ништа не промијени, од садашњих 81,7 милиона људи, 2060. године становништво ће „спасти“ на 65 до 70 милиона. Тренутно је у земљи сваки пети становник старији од 65 година, 2030. године ће шездесетпетогодишњаци и старији чинити чак 29 одсто укупне популације, а 2060. године они ће се […]

петак, мај 17, 2013 / 08:29

Њемачка стари и смањује се и уколико се ништа не промијени, од садашњих 81,7 милиона људи, 2060. године становништво ће „спасти“ на 65 до 70 милиона.

Тренутно је у земљи сваки пети становник старији од 65 година, 2030. године ће шездесетпетогодишњаци и старији чинити чак 29 одсто укупне популације, а 2060. године они ће се “владати“ са 34 одсто друштва.

То је статистичка, животна и демографска чињеница с којом се њемачко друштво суочава, а влада тражи рјешење, за које "Билд" пише да ни издалека још није нађено.

Премда експерти и министри анализирају тај проблем који би могао да угрози на далеко чувено њемачко благостање, "рецепт" и даље гласи – о томе се мора причати.

"Ми смо развили јединствени процес дијалога, који одговара величини задатка", рекла је канцеларка Ангела Меркел у чијој влади је ове седмице одржан трећи по реду самит о демографским промјенема њемачког друштва. Када је у питању привреда, пословично вриједни и рационални Нијемци су израчунали да је данас 62,5 одсто становништва, односно, 50 милиона људи, радно способно, дакле, у доби између 20 и 64 године, док ће, кажу демографи, 2060. године тек сваки други Нијемац бити радно способан.

Пензионери, радници и подмладак

То отвара проблем радне снаге у економски најмоћнијој земљи Европске уније (ЕУ), у којој тренутно има 111 дефицитарних занимања, односно, толико занимања с мањком радне снаге, што би у будућности могло да постане још озбиљнији проблем, па су зато процкене и захткеви Индустријске и трговинске коморе Њемачке да до 2025. године у земљу уђе око 1,5 милион квалификованих странаца, очито, у складу са озбиљношћу ситуације.

Питање пензионера и пензионих фондода, такође, важи за једно од животних – сада у Њемачкој, наиме, на једног пензионера долазе три особе, старости од 20 до 64 године, а тај однос ће се већ 2030. године неповољно окренуту на један према два радно способна.

Њемачка настоји – од портала “добродошли у Њемачку", до захтјева да се младим мајкама и очевима обезбиједи 75 одсто више радних мјеста – да изађе на крај са проблемом смањења и старење друштва.

С пензијама и старошћу неминовно долази и болест, а ту је стање прилично неповољно јасно – Њемачкој је потребно више медицинара, али ће имати, преносе медији, све мање пара да их плати.

Улагати у човјека

Експерти за демографију захтјевају радикални заокрет у начину мишљења.

"Ми морамо јасно више улагати у наш најважнији ресурс – у човјека. Ако омогућимо дужи радни вијек, обезбиједимо више радних мјеста за жене и олакшамо улазак квалификованих странаца, онда можемо ‘испеглати’ смањење броја становника и очувати благостање", сматра експерт за питање демографије Урсула Сстаудингер са универзитета у Бремену.

Она је захтјевала да се најкасније у следећем легислативном периоду оконча "прича" и да се изнађе модел финансирања перманентног учења, формира округли сто између послодаваца и запослених у вези са нужним промјенама везаним за продужетак рада и да се поједностави такозвано скраћено радно вријеме, како би свако могао своје радно вријеме обликује како жели.

Слично размишља и Меркелова, која је ове седмице упозорила Нијемце да не смију постати оптерећење долазећим генерацијама. "Морамо спријечити да будуће денерације јако оптеретимо", упозорила је Меркелова.0 КОМЕНТАРА

 1. Експерти за демографију захтјевају радикални заокрет у начину мишљења.
  „Ми морамо јасно више улагати у наш најважнији ресурс – у човјека.
  —————-
  Чу ли ико да је неко од наших експерт-волова некад бар изговорио овакву реченицу!?
  Како год окренеш њих је 70 милиона и опет забринути, ови наши све чине да растерају и ово шаке јада што је остало, да сведу на 700хиљада…и опет би им било пуно…

 2. Шта очекујеш од тог догматизованог фанатика,Симо?
  Тај не жели повезати 2 обичне узрочно-последичне тезе,ако нису у складу са његовим шупљим схватањем.

  Славија,којег ти експерта код нас познајеш?Једино се на Фронталу појављује експерт из Еколошке партије,а он је опет неблагонакон према неким категоријама људи.Који ће експерт дићи свој глас у абнормалном политичко-социјалном друштву?

 3. Њемачка настоји – од портала “добродошли у Њемачку“, до захтјева да се младим мајкама и очевима обезбиједи 75 одсто више радних мјеста – да изађе на крај са проблемом смањења и старење друштва.

  Довољно, љиги и симо пичка орозе џаба се радујете, они ће увијек имати довољан број популације, тако да ове бројке не представљају ништа епохално за вашу тврдњу, јер код њих нема напуштених села, градова и крајева!

 4. Нормално да ће имати довољан број популације,код њих нема толико дртина да сваког ко не мисли,не изгледа или не чини како дртина замисли да треба прогласи са националну претњу.

  Једном речи – прихватају и дају шансу,свако је ресурс,кад се ради о интересу целине.Ти би побио/депортовао/затворио сваког ко ти се не свиди.Зато су велика нација,зато ни њихов пад ни пад Амера неће дочекати наредних неколико генерација,али ти би се ипак са њима мало косио,на нашу штету,наравно.

 5. Проамеричка полтронска служба БНД нема пуно везе са њемачким народом који је у суштини поштен, радан и одговоран. Све то позитивно наследили су из Хитлеровог периода јачања и збијања редова властите нације!

  Не знам уопште какве то ти закључке вадиш из свега тога. У ствари оно што тврдиш је трагикомично, дакле ок, ти тврдиш да смо ми и Нијемци материјално пребогат народ па зато имамо лош наталитет и ми и они??? Или нас и Руса триста милиона…:-o

 6. Још из Тацитове „Германије“ се може видети каква је то нација.Не почиње историја ни њихова ни светска Хитлеровим доласком на сцену.

  Неће они то надокнађивати наталитетем већ махом имиграцијом.Довољно су велики и зрели да све апсорбују у своје друштво,за разлику од нас,такви као ти не трпе никог другачијег.То наводим као још једну разлику између нас и зашто ми можда никад нећемо бити велики,успешан народ.

  Нећеш ти ништа из овог схватити,па да не дуљим…ниси схватио ни да је за нас боље да будемо партнер Западу (дакле Швабама,Америма) не из љубави,већ интереса.Да не будемо Таџикистан,већ бар Чешка.

 7. slavija, 17.05.2013. 11:41:06
  „Експерти за демографију захтјевају радикални заокрет у начину мишљења.
  „Ми морамо јасно више улагати у наш најважнији ресурс – у човјека.
  —————-
  Чу ли ико да је неко од наших експерт-волова некад бар изговорио овакву реченицу!?“

  Нисам експерт, али сам у неколико текстова и бројним коментарима скретао пажњу на тај проблем:

  „Више од двадесет хиљада живота је пало да би за неколико деценија Српска постала празан простор погодан за експлоатацију никла и извлачење ресурса. Народ изумире. У центру пажње је новац, а не човјек.“

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=32107

  Само смо ми на неколико степеника ниже на културној љествици од Нијемаца. Овдје се људи одужевљавају јелом и пићем на сахранама.

 8. rammstein, 17.05.2013. 15:36:33 [

  Hitler je unesrećio njemce… još uvijek se bore sa onim što im je on natovario na leđa.. a, ako već tražiš pozitivnog vođu obrati se Bizmarku..

 9. aleks, 17.05.2013. 16:55:50

  Па ако је Нијемце нешто унесрећило тад, то је сигурно рат империјалистичких сила против њега, а не Хитлер, зар ти мислиш да може било ко и било кад повести раднике у борбу против капиталистчког империјализма, без крви до кољена!?

  Која је то радничка револуција дала резултате против империјалистичких крвопија који данас не само да владају него царују овим свијетом!?
  Ето баш ти си једном поставио линк, на блог контрапункт, па прочитај онда и сам нешто у вези теме.
  http://kontra-punkt.info/magazin/zasto-levica-ne-kapira-neoliberalizam-glupane-to-je-feudalizam

  Данас би један Хитлер био најпожељнији лик за слободарске тежње потлачених нација, држава и друштава!

  За Бизмарка се слажем, али се и Хитлер ослањо на његову стратегију, баш зато је био највећи критичар Фердинанда и хапсбурговаца што су умјесто повезивања и јачања њемачких земаља и регија кренули у империјалистичке походе на југу, конкретно критиковао је његову анексију Босне и Херцеговине!
  Занимљиво је да у Магдебуршкој региији и данас живе Срби и постоје ту двојезични натписи за мјеста, улице, насеља, ауто-знакови на њемачком и српском језику, ту је опстала нека српска национална заједница од ко зна кад, још од постојања Бохемије вјероватно.
  Док у земљи словенских народа, рецимо Пољској тако нешто не постоји.

  Mr Biggy, 17.05.2013. 15:48:13

  Та Тацитова Германија је више нека пренадувана фикција, коју су касније амерички цијини агенти претворили у мит, лафо чувао је неки италијански педерчић гроф курац палац и никако није хтио да преда књигу о Германима, Химлеру, германском потомку!?
  Па да су нацисти били онакви каквим их „званична“ историја представља, објесили би тог грофа за муда и мртво ладно узели ту књигу!
  Том фикцијом се није Хитлер ни бавио, више је то била Химлерова идеја стварања митова и митоманије, Хитлер је имао свој ДАП покрет и милионе следбеника, зашто би од створеног покрета правио неку замагљену визију старе Германије!? Имао је пројекат стварња нове, и та књига се не бави само Нијемцима, већ већим дијелом индоевропских племена и народа, аријевске крви некако најприближнији германском заједничком именитељу! Можда се ту ради и о нама Србима, ако су постојале сеобе тих народа, онда зашто да не!?

 10. ama, gdje ćeš Hitlera uzimati za pozitivan primjer? pa, znaš li koliko je zla počinio?

  i, pogledaj ko ga je finansirao i kako je to funkcionisalo pa će ti biti jasno da je sve to na štetu većine ljudi.. ti si spominjao njegov projekat autoputeva. prvo, nije bio njegov projekat neko privatne firme a čitava organizacija je kasnije dobila naziv Totova organizacija.. totovci, kontaš? a radnu snagu dobijali tako što su propisali obavezu ljudi sa biroa da moraju raditi najmanje 6 mjeseci za državu.. a Todt keširao…industrija je to.. Hitler je jedva došao na vlast i to samo zahvaljujući opoziciji koja je bila razbijena, izluđena itd. atentatima, sklanjao sve kvalitetne ljude koji su skontali šta hoće.. i tebi to uzor? znašt da je mrzio da ga zovu „naci“? jer je to naziv za umno ograničene ljude iz Bavarske, gdje je imao najveću podršku, a najčešće ime bilo ignacius.. i njega si našao?

 11. „Данас би један Хитлер био најпожељнији лик за слободарске тежње потлачених нација, држава и друштава!“

  Eto šta se desi kad se na vrijeme ne liječi udar Radovana na srce. On eskalira u izliv Hitlera u mozak. Herr Rammstein, krajnje je vrijeme da počneš uzimati ljekove.

  Lijep pozdrav

 12. immortal, 17.05.2013. 23:03:26

  То што ти поштовани имортал, данас живиш у говнима, па макар она била и америчка, али говна су говна и свуда говна, па била на Флориди или Калифорнији, то теби није крив Хитлер, ни ја, ни Радован, него твој несретно преминули мозак!

 13. aleks, 17.05.2013. 22:02:46

  Било како било, не можеш поредити Вајмарску Њемачку са онаквом силом коју је Хитлер касније створио до 1939 године. Није ово ништа навијачки, само једноставно његове теорије ми имају смисла, док теорија капитал и само капитал не држи воду, бар је то данас очито, рецесије, депресије, берзе, падови, милиони без посла, гладни, жедни, ратови, убијања, тероризам, агресије, бомбардовања,…! Све је то свијет након Хитлера, зар не?
  Његови радници су се тукли до последњег метка на фронтовима, па није то могло бити тек тако, пропаганда или нека опсјена, па ето они не контају за кога и за шта ратују? Нешто ми је неубједљива таква теорија!
  Леонида и његови спартанци су се тукли до последњег не за своје дупе, него за вриједности грчке цивилазције, па их нико данас не сматра лузерима! Логика зна некад ствари да потпуно изокрене!

 14. Рамо не сери.
  Да ли и даље тврдиш да је низак стандард основни узрок малог наталитета?

 15. „Christianity – and that is its greatest merit – has somewhat mitigated that brutal Germanic love of war, but it could not destroy it. Should that subduing talisman, the cross, be shattered, the frenzied madness of the ancient warriors, that insane Berserk rage of which Nordic bards have spoken and sung so often, will once more burst into flame. This talisman is fragile, and the day will come when it will collapse miserably. Then the ancient stony gods will rise from the forgotten debris and rub the dust of a thousand years from their eyes, and finally Thor with his giant hammer will jump up and smash the Gothic cathedrals.

  Heinrich Heine 1834

  Uglavnom Hitler iz ezoterickog drustvanceta “Tula“ je u stvari samo zbrojio dva i dva i prema tome nije napravio nista novo,nego je samo malo modifikovao i kanalisao ono sto tamo uvijek cuci.
  Sto se tice ekonomskog upropastavanja ,to je druga prica.
  Vatikan je sipao ogromnu lovu u te projekte,onda pljackanje silnog Jevrejskog bogatstva…sistematska pljacka okupiranih podrucja…

  Kad analiziramo superbrzi oporavak nakon II svjetskog,cini se da su profitirali na tudjoj nesreci.

  I da.Veliki standard ih ubija.5 miliona na 50 godina,znaci godisnje 100 000 ljudi…

 16. Симо П. Ороз, 18.05.2013. 07:19:07

  Пичко, код нас јесте, кога је то ова трула држава стимулисала за рађање дјеце, проширење породице и слично? Народ нема пара да се самостално репродукује, тачка и енде. ферштен?

 17. jahac, 18.05.2013. 09:39:02

  „onda pljackanje silnog Jevrejskog bogatstva..“

  Ова твоја тврдња ми је баш нешто запала за око, тако су тврдили сви који су Хитлера оптуживали за антисемитизам, геноцид, ово, оно…

  Да ли је та теорија климава? Одкуд јеврејима без државе, то силно богатство, а у исто вријеме те Вајмарске Њемачке, просјечан Нијемац је у својој матичној држави скапавао од глади, због наметнутих ратних репарација и то превенствено шугавим французима и љигавим енглезима, није нико плаћо Србији за милионске жртве, не, тога неће бити, не бој се, они су само себе намиривали!
  Како је онда могао Јеврејин да се обогати за то кризно вријеме њемачке државе и народа!?
  Зашто онда Хитлер није побио „све Јешоване“ 1935. године кад је био на врхунцу моћи у Њемачкој? Зашто је ето „чекао“ 1945.?
  Ко прича данас о том „силном јеврејском богатству“? Ротшилди? Зашто само они, зар је само њихова породица „опљачкана“, а друге не постоје?
  Кад погледаш како су нас Србе оптужили за све и свашта у свом неком криминалном ад хок трибуналу, Хаг, онда ти буде јасно да је то иста матрица из исте кухиње лажи и обмана!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *