Није украден, разградио се: Холанђани направили биоразградиви аутомобил

Шта је то: прави се од шећера, може да превезе четворо људи и иде 80 километара на сат? То је биоразградиви аутомобил ‒ његови конструктори кажу да може представљати сљедећу развојну фазу у аутомобилској индустрији која је пријатељски настројена ка природи.

четвртак, август 10, 2017 / 13:29
Лаки електрични аутомобил, који су конструисали студенти из Холандије, направљен је од смола добијених од шећера из шећерне репе, а покривен је плочама од лана који расте на пољима Холандије.„Само су точкови и систем вјешања направљени од класичних материјала“, каже Јаник ван Ријел, један од конструктора из тима ТУ/Екомотив са Технолошког универзитета из Ајндховена.

Грађа аутомобила, који су назвали „Лина“, има сличан однос снаге и тежине као аутомобил од фибергласа. Прототип је тежак само 310 килограма, али још није прошао тестове јер се материјали од којих је направљен „неће кривити као метал, већ ће се сломити“, каже вођа тима Ноуд ван де Гевел.

Захтјеви да се смањи загађење из аутомобила и борба против климатских промјена нагнали су ауто-индустрију да тражи алтернативу, али и даље је потребно много енергије да би се направио један аутомобил.

„Енергија коју сада штедимо док возимо аутомобил троши се у фази његове израде“, каже Гевел.

ТУ/Екомотив тим планира даље тестове за Лину“ чим буде добио дозволу холандских власти.

ИЗВОР: РТСОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *