Нигерија: Сукоби све оштрији, жртава све више

Најмање 61 особа убијена је у вишедневним борбама на сјевероистоку Нигерије између безбједносних снага и припадника радикалне муслиманске секте, саопштиле су данас локалне власти. Борбе између чланова секте Боко Харам и здружених снага полиције и војске почеле су у четвртак у државама Борно и Јобе недалеко од нигеријске границе са Камеруном, Чадом и Нигером. Најмање […]

субота, децембар 24, 2011 / 15:25

Најмање 61 особа убијена је у вишедневним борбама на сјевероистоку Нигерије између безбједносних снага и припадника радикалне муслиманске секте, саопштиле су данас локалне власти.

Борбе између чланова секте Боко Харам и здружених снага полиције и војске почеле су у четвртак у државама Борно и Јобе недалеко од нигеријске границе са Камеруном, Чадом и Нигером.

Најмање 50 особа погинуло је у градовима Даматуру и Потискум у држави Јобе, рекао је локални полицијски комесар Лаван Танко.

У Мајдугурију, пријестоници државе Борно, неименовани радник мртвачнице рекао је да је најмање 11 тијела допремљено са ранама из ватреног оружја.

У борбама у држави Јобе погинула су најмање два виша полицијска официра, док су у држави Борно бомбардоване три цркве.

У држави Јобе су се борбе толико интензивирале да је војска наредила евакуацију становништва у околини централне џамије у Даматуруу. По истеку рока за евакуацију, војници су кренули у акцију у оклопним возилима и тенковима.

„Успјели смо да убијемо 12 наоружаних припадника и бомбаша секте Боко Харам”, казао је Танко и додао да је полиција одузела аутомате „калашњиков”, муницију и експлозив.

Припадници секте Боко Харам извели су у протеклој години серију бомбашких напада на нигеријску владу, у покушају да примијене строги шеријатски закон у земљи у којој живи 160 милиона људи, хришћана и муслимана.

Секта Боко Харам преузела је одговорност за напад извршен 4. новембра у Даматуруу у којем је убијено више од 100 људи. Иста група признала је одговорност за самоубилачки напад аутомобилом 24. августа недалеко од сједишта УН у пријестоници Нигерије Абуџи у којем је погинуло 24, а погинуло 116 људи.

Мало се зна о изворима подршке секти Боко Харам, која је подијељена на три фракције, од којих је једна склона бомбашким нападима и одржава контакте с терористичким групама у Сјеверној Африци и Сомалији.

Та секта одговорна је за више од 450 убистава у Нигерији ове године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *