Нигерија: Џонатан СРЕЋНО (Гудлак) предсједник

АБУЏА – Нигеријска изборна комисија прогласила је вечерас пресједника Гудлака Џонатана за званичног побједника предсједничких избора. Џонатан је у обраћању нацији апеловао за окончање "непотребног" насиља на сјеверном дијелу земље, у којем већинско становништво чине муслимани. Џонатан је однио убједљиву побједу, пошто је добио око 57 одсто гласова. Међународни посматрачи саопштили су да су избори […]

уторак, април 19, 2011 / 07:10

АБУЏА – Нигеријска изборна комисија прогласила је вечерас пресједника Гудлака Џонатана за званичног побједника предсједничких избора.

Џонатан је у обраћању нацији апеловао за окончање "непотребног" насиља на сјеверном дијелу земље, у којем већинско становништво чине муслимани.

Џонатан је однио убједљиву побједу, пошто је добио око 57 одсто гласова. Међународни посматрачи саопштили су да су избори били прихватљиво слободни и поштени.

Присталице Џонатановог главног ривала Мухамадуа Бухарија не прихватају ове резултате и тврде да су они лажирани.

Црвени крст је саопштио да је велики број људи убијен у сукобима са полицијом на сјеверу земље.

Ово је први пут у новијој историји Нигерије да су изборни резултати довели до велике подјеле становништва на муслимански сјевер и хришћански југ.

Џонатан је побиједио у скоро свим покрајинама на југу земље, у којима хришћани чине већину, осим у једној, док је Бухари тријумфовао на муслиманском сјевероистоку и сјеверозападу.

Кандидати су добили подједнак број гласова у покрајинама у централном дијелу земље, у којима је становништво мјешовито.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *