Ничија земља од 57 милиона квадрата

Између Републике Српске /РС/ и Федерације БиХ /ФБиХ/ постоји 57 милиона метара квадратних земљишта за које се не зна којем ентитету припада, јер НАТО није предузео ништа о питању усаглашавања двије стране, иако је Геодетска управа РС крајем јануара доставила детаљан план разграничења. У Управи за геодетске и имовинско правне послове РС речено је "Гласу […]

недеља, април 3, 2011 / 14:30

Између Републике Српске /РС/ и Федерације БиХ /ФБиХ/ постоји 57 милиона метара квадратних земљишта за које се не зна којем ентитету припада, јер НАТО није предузео ништа о питању усаглашавања двије стране, иако је Геодетска управа РС крајем јануара доставила детаљан план разграничења.

У Управи за геодетске и имовинско правне послове РС речено је "Гласу Српске" да је опис међуентитетске границе урађен уз коришћење карте БиХ коју је користило и Министарство одбране САД у Дејтону.

"Линији која је у Дејтону повучена са једним милиметром, на терену је 50 метара ширине. Нашли смо централну линију и утврдили опис границе у дужини 1.146 километара између РС и ФБиХ. Предали смо то НАТО, али нам још ништа нису одговорили", речено је у Управи.

Линија разграничења пролази кроз 42 општине Српске, а њом су пресјечена приватна имања у дужини од 520 километара.

"Постоји више од 14.000 приватних парцела за које њихови власници не знају да ли припадају РС или Федерацији", истакли су у Геодетској управи и додали да гранична линија пролази кроз државну својину у дужини од 630 километара, што ствара велике проблеме, посебно због експлоатације шумских богатстава.

Управни одбор Савјета за примјену мира /ПИК/ подсјетио је РС и ФБиХ на Анекс два Дејтонског споразума, којим је регулисана обавеза ентитета да идентификују и утврде међуентитетску линију разграничења, те истакао да он мора да буде испуњен.

У НАТО је речено да је од Српске запримљен значајан број докумената, те да је транспарентност РС у овом питању вриједна поштовања.

"Тренутно се сви материјали преводе и анализирају, а послије тога ћемо, заједно с командантом Еуфора, изабрати одговарајући начин за бављење овим питањем", речено је у НАТО штабу у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *