Независни синдикат РТРС: Чије су наше паре?

На Скупштини Независног синдиката Радио-телевизије Републике Српске, одржаног 24.12.2012.године у Бањој Луци, менаџмент је упознао око 300 присутних чланова са финансијском кризом која је захватила Јавни РТВ систем. На основу раније утврђених чињеница и изнијетих података чланови Независног синдиката РТРС изразили су забринутост, протест и оштро упозорење према одговорним за овакво стање и усвојили следећи […]

субота, децембар 24, 2011 / 16:05

На Скупштини Независног синдиката Радио-телевизије Републике Српске, одржаног 24.12.2012.године у Бањој Луци, менаџмент је упознао око 300 присутних чланова са финансијском кризом која је захватила Јавни РТВ систем.

На основу раније утврђених чињеница и изнијетих података чланови Независног синдиката РТРС изразили су забринутост, протест и оштро упозорење према одговорним за овакво стање и усвојили следећи закључак:

– Полазећи од чињеница да је у последње три године дошло до драстичног пада наплате РТВ таксе у Федерацији и да је важећим законима расподјела РТВ таксе на нивоу Јавног РТВ система Босне и Херцеговине потпуно неразумна,

– Неспорно је да се на горе утврђени начин одлијевају огромна средства са подручја Републике Српске у Сарајево и Федерацију БиХ,

– Чињеница је да се на тај начин финансијски штети и дестабилизује Радио телевизија Републике Српске,

– Имајући у виду је да је Радио-телевизија Републике Српске извршила реформе, а да друга два јавна емитера у систему нису смањили број запослених и ставили расходе под конролу,

Тражимо

– Од надлежних хитну иницијативу за промјену свих закона којима се регулише јавно радио-телевизијско емитовање у Босни и Херцеговини.

– Од сва три Парламента промјену закона који ће у равноправан положај сставити сва три јавна емитера, а прије свега промјену пропорције расподјеле прикупљених средстава у БиХ, односно РС.

– У том смислу подржавамо приједлог да се прикупљена такса на нивоу РС расподјељује по пропорцијама 80% за РТРС,а 20% за функционисање РТВ система.

Оваква расподјела важила би годину дана, до када би обавеза два јавна емитера из Сарајева, а прије свега Јавни РТВ сервис БиХ, морали да изврше унутрашње реформе које подразумијевају смањење броја запослених и стављање расхода под контролу.

– Уколико ни послије годину дана не би дошло до реформе ова два јавна емитера коначно ће бити јасно да је Јавни РТВ систем БиХ неодржив и бесмислен.

И до сада се показало да Радио-телевизија РС од система није имала никакву корист, већ је имала само губитке.

– Тражимо покретање одговорности оних који су довели до пада наплате РТВ таксе и измакнуте финансијске добити, чиме је Радио-телвизија РС и њени запослени оштећена за милионске износе.

Независни синдикат РТРС неће више дозволити да се реформе унутар Јавног РТВ система БиХ искључиво врше преко леђа запослених у Радио-телевизији Републике Српске.

Нећемо дозволити да се Радио-телевизија Републике Српске угаси и нестане, те да буде талац ниске наплативности РТВ таксе у Федерацији, огромног броја запослених у Сарајеву и њихове слабе продуктивности.

У том смислу Независни синдикат РТРС у наредном периоду употријебиће све демократске методе притисака на одговорне у Републици Српској, те константно упозоравање јавности, како би се стање у овој области поправило.

 

Независни синдикат РТРС:

Синиша Михаиловић, предсједник
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *