Нешто као крађа: Намјерно се праве уређаји с грешком!

Извјештај Европског потрошачког центра показује како се данас производи намјерно лоше раде како би се што раније кварили, односно да би их се што чешће куповало. У извјештају "Програмирана дотрајалост, производ потрошачког друштва", који је објавио француски Ле Монд, стоји како се углавном ради о "функционалним грешкама" које се налазе у готово свим електричним или […]

понедељак, април 22, 2013 / 19:22

Извјештај Европског потрошачког центра показује како се данас производи намјерно лоше раде како би се што раније кварили, односно да би их се што чешће куповало.

У извјештају "Програмирана дотрајалост, производ потрошачког друштва", који је објавио француски Ле Монд, стоји како се углавном ради о "функционалним грешкама" које се налазе у готово свим електричним или електроничким производима. Тачније, производ се направи на начин да када само једна његов дио откаже, цијели производ престаје радити.

ЕПЦ тако тврди да су данашње веш машине програмиране на само од двије до двије и по хиљаде прања јер се бубањ све чешће прави од пластике, а не од инокса. Куглични лежајеви уграђују се у бубањ, па када се покваре, потрошач мора мијењати цијели бубањ – или купити нову машину.

Телевизори су програмирани да раде 20.000 сати, а слично се догађа и с мобителима и "смартфонима".

Такође, често је немогуће уопште пронаћи замјенски дио јер се он више не производи па је потрошач присиљен купити потпуно нови производ.

21. вијек донио је тако са собом производе знатно лошијег квалитета од њихових претходника. ЕПЦ је зато затражио од Европске уније да ријеши тај проблем посебним законом.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *