Непотистички ручак: Бранислав Бореновић одржао обећање

Након дуге и опсежне потраге за најподеснијом српском ријечи за „непотизам“, насталој у сарадњи Бранислава Бореновића и Фронтал.РС, народни посланик је језикотворце који су добили највише гласова посјетилаца портала, коначно одвео на обећани ручак. Да подсјетимо, након Бореновићеве колумне "Има ли границе непотизму", родила се идеја за овом врстом наградне игре. Редакција Фронтал.РС је марљиво […]

петак, септембар 25, 2009 / 18:39

Након дуге и опсежне потраге за најподеснијом српском ријечи за „непотизам“, насталој у сарадњи Бранислава Бореновића и Фронтал.РС, народни посланик је језикотворце који су добили највише гласова посјетилаца портала, коначно одвео на обећани ручак.

Да подсјетимо, након Бореновићеве колумне "Има ли границе непотизму", родила се идеја за овом врстом наградне игре. Редакција Фронтал.РС је марљиво скупљала приједлоге посјетилаца, и изабрала пет приједлога који су задовољавали најопштије критеријуме. Прецизније, приједлози као "рек’о Миле" или "рођакизам", нису уврштени у листу за гласање. Први примјер напросто није (једна) ријеч, а нажалост било је много таквих приједлога. Суфикс -изам (лат. -исмус, грч. -исмос) није словенског, па самим тим ни српског поријекла, те не задовољава у потпуности услове за кандидатуру најподесније српске ријечи за непотизам.

Као што видите, на Фронтал.РС смо можда и мало преозбиљно схватили ову наградну игру, поготово ако се узме у обзир да је гласање трајало од 18.07. до 08.09.2009. године. Озбиљност додатно појачава податак од 1.603 гласа који су добили приједлози, а резултати су сљедећи:

Најподеснија српска ријеч за "непотизам"?

20.51% Зародбина
14.24% Рођачење
54.24% Лакташење
5.76% Родовез
5.25% Својтачувље

Као што смо и претпостављали, највише гласова добила је ријеч која је најмање употребљива у озбиљном покушају језичког пуризма. Будући да је до те мјере везана за специфичан друштвенополитички моменат у самој РС, не би могла изазвати одговарајућу асоцијацију у другим подручјима гдје се користи српски језик (без обзира на име које тамо језик носи). Уједно, већ је широко распрострањен појам "лактање", што би доприосило смањеној прецизности појма, односно уносило непотребну забуну у случају када већ производимо нову ријеч.

Уз консултацију са стручњацима за језик, Фронтал.РС је у прилици рећи да они сматрају како би другопласирана ријеч "зародбина", могла бити проглашена за најподеснију. Приједлог "рођачење" тј. "рођакање", већ се користи за веома присан однос особа које нису у сродству или је оно веома далеко, док сложенице "родовез" и "својтачувље" имају исувише рогобатан и вјештачки призвук у савременом српском језику.

 

Хоћемо ли више шта појести?

И по сунчаном јесењем дану, данас у 16:30 у бањолучком ресторану Казамат, Бранислав Бореновић је угостио Зорана Црнчевића (лакташење) и Дарија Ракиту (зародбина). Мјесто Перице Вуковића (рођачење) који није успио умилостивити послодавца да га пусти на заказани рандеву са законодавном власти, заузео је уредник Дани(ј)ел Симић, делегиран да спријечи појаву непотизма приликом додјеле наградног ручка.

Након легитимисања, провјере јединствених матичних бројева и подношења доказа о измирењу пореза и доприноса за 2008. годину; приступило се паљењу кесе предметног народног посланика. Уз бијело вино, најбоље пласирани творци нових ријечи и Бранислав Бореновић су приступили тамањењу рибљег фонда РС, док је уредник Симић (крајње непотребно и прозриво инаџијски) покушавао да и кроз избор у менију докаже како се Фронтал.РС не сврстава ни на чију страну.

Тако су господа Бореновић, Црнчевић и Ракита наручили смуђа, а представник Фронтал.РС се опредијелио за лигње, настојећи ваљда и даље да пошаље крајње офуцану маркетиншку поруку, кроз наглашавање презира према бескичмењацима.

 

Попило се, па и запјевало

Послије упознавања и пробијања леда, најмање се причало о непотизму, који (да још мало будемо стручни и досадни) коријене вуче из средњег вијека, када су папе својим нећацима (лат. nepote = нећак) давали дужности, које су обичајно били послови које отац додјељује синовима.

Главна тема разговора је, очекивано, била политика. У политици, дакако, појам непотизма означава појаву када рођак моћне особе, без одговарајућег знања или квалификација, постане утицајна особа или за себе оствари материјалну добит или функцију, коју иначе не би могла добити.

Господа Црнчевић (на слици са стране посланика Бореновића) и Ракита, за свој смуђ насушни су се изборили индивидуалним способностима, те се нису либили да отворено одговоре функционеру ПДП, шта им се не допада код ове странке.

Оба су похвалила ПДП као политичку партију која посједује стручан и образован кадар, али су истакли незадовољавајуће ефекте на друштво које је странка остварила у власти, те као главни проблем "прогресиваца" данас, идентификовали недостатак профилације, односно препознатљивости код бирача. Особито након периода у власти са СНСД.

Бранислав Бореновић је стоички истрпио глас народа који је долазио из пуних уста, изјавивши да му је необично драго што је био у прилици да се са њима непосредно сусретне и чује њихове ставове

Бранислав Бореновић је стоички истрпио глас народа који је долазио из пуних уста, изјавивши да му је необично драго што је био у прилици да се са њима непосредно сусретне и чује њихове ставове. Како ће и у читавом политичком дискурсу РС у наредном периоду преовладавати калкулације поводом предстојећих избора, угошћени сајбер-лингвисти су од посланика Бореновића успјели извући информацију да ће, како сада ствари стоје, опозиција ићи са јединственим кандидатима за мјесто предсједника РС и члана предсједништва БиХ. СДС би именовао једног, а ПДП другог кандидата, док би све странке "Демократске опозиције Српске" ишле са својим засебним листама за парламент.

Пошто су до тог тренутка протагонисти ове наградне игре већ помало попили, гости Казамата који су прислушкивали са сусједних столова, били су у прилици чути којекакве комбинације, у којима су се као кандидати опозиције помињали Огњен Тадић за предсједника РС, а Младен Иванић за члана предсједништва БиХ; док се као најозбиљнији кандидат позиције за функцију коју обавља Рајко Кузмановић предвиђао Милорад Додик, будући да се најлогичнији кандидат за ову функцију, Игор Радојичић, изјашњава као Црногорац. Мало је теже ишло са пророковањем кандидата за члана предсједништва, те се учесници у јавној расправи нису могли опредјелити да ли ће Небојша Радмановић поново окушати срећу, или ће рејтинг код бирача овај пут провјерити Никола Шпирић.

Као кандидати опозиције помињали су се Огњен Тадић за предсједника РС, а Младен Иванић за члана предсједништва БиХ; док се као најозбиљнији кандидат позиције за функцију коју обавља Рајко Кузмановић предвиђао Милорад Додик

Помињало се и име Миланка Михаљице, као идеалне личности за предсједника Народне скупштине РС, али све ово, наравно, треба узети са великом резервом и приписати утицају алкохола, те је озбиљнију интоксикацију одговорно прекратио посланик Бореновић, затраживши рачун. Цех је плаћен готовином, што је функционер ПДП љубазној конобарици образложио тиме да је "на картици нешто ушао у минус". Нешто озбиљније се обратио награђенима, казавши да не жели бити политичар који губи везу са реалношћу, те да су му њихове сугестије биле од велике користи. Толико, да је сусрет завршио ријечима "требали би ми ово поновити".

Стога и Фронтал.РС за крај може поручити да Бранислав Бореновић свакако представља примјер политичара будућности. Таквим политичарима у интеракцији са бирачким тијелом нису одбојни овакви потези, који су нажалост веома ријетки на нашој политичкој сцени. За сваку је похвалу што се бар један од народних посланика одважио да, у сарадњи са медијима, макар на овај симболичан начин "сиђе међу народ" и чује шта исти мисли о њиховом дјеловању. У демократски развијеним срединама, политичари се утркују за прилику да се на овај начин приближе бирачима.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *