Необавезна пресуда: Грчка није имала право на заустављање Македоније

Грчка је прекршила обавезе према Македонији када је на самиту НАTО у Букурешту 2008. године уложила вето на приступање бивше југословенске републике Алијанси, саопштио је данас Међународни суд правде (МСП). Грчка је, противећи се приступању Бивше Југословенске Републике Македоније НАTО, прекршила своје обавезе према привременом споразуму потписаном у септембру 1995. године, наводи се у саопштењу […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 19:11

Грчка је прекршила обавезе према Македонији када је на самиту НАTО у Букурешту 2008. године уложила вето на приступање бивше југословенске републике Алијанси, саопштио је данас Међународни суд правде (МСП).

Грчка је, противећи се приступању Бивше Југословенске Републике Македоније НАTО, прекршила своје обавезе према привременом споразуму потписаном у септембру 1995. године, наводи се у саопштењу суда у Хагу, јавила је агенција франс прес.

Од 1991. године, Атина блокира пријем свог јужног сусједа у међународне организације под именом "Македонија", које носи њена сјеверна покрајина.

Македонија је поднијела тужбу пред највишим правосудним органом УН у новембру 2008, у којој је затражила да се Грчкој нареди да престане са примедбама на њено чланство у НАTО или у било којој другој међународној и регионалној организацији или институцији.

Грчка је 2008. блокирала позив Македонији за пријем у НАTО, а годину дана касније спријечила ЕУ да са том државом отпочне преговоре о придруживању и поред препорука Европске комисије.

Уједињене нације су позвале Грчку и Македонију да након пресуде Међународног суда правде (МСП) окончају „рат” око имена Македонија.

Изасланик УН Метју Нимец, који годинама покушава да посредује у рјешавању спора између Атине и Скопља, рекао да је контактирао владе обе земље и „позвао их да овај догађај виде као прилику да размисле конструктивно о међусобним односима и размотре нову иницијативу за постизање дефинитивног рјешења питања имена”.

Грчка је саопштила да је спремна да настави преговоре с Македонијом, како би био разријешен спор око имена те државе.

Грчки премијер Лукас Пападимос је рекао да Атина жели да настави преговоре под покровитељством Уједињених нација, да би се коначно усвојило име Македоније које би та држава употребљавала "ерга омнес", односно у свим ситуацијам и било опште прихваћено.

У писаној изјави, објављеној пошто је Међународни суд правде пресудио да је Грчка прекршила обавезе према Македонији када је на самиту НАTО у Букурешту 2008. године уложила вето на приступање бивше југословенске републике Алијанси, Пападимос је нагласио да Грчка "упорно покушава да успостави добре сусједске односе са БЈРМ и да ће наставити да ради у том правцу".

Пападимос је изјавио и да је Грчка у многим ситуацијама подржала европски курс Македоније, али је истакао да потпуна нормализација односа између двије земље зависи од проналажења обострано прихватљивог рјешења спора око имена. Грчки премијер је рекао и да наставак провокација неће допринијети успостављању добросусједских односа и обостраног повјерења, као и да се Грчка и даље држи свог става и после пресуде МКС-а. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *