Некога је баш брига

У свакој нормалној и уређеној земљи питање процесуирања оптужених за ратне злочине требало би бити, прије свега људско и цивилизацијско, па тек онда политичко питање. Пише: Богдан Елез Правда је спора али достижна, неко ће рећи, али из ове перспективе не треба бити нарочито видовит да би се закључило да ће многи злочинци умријети безбрижно, […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 07:59

У свакој нормалној и уређеној земљи питање процесуирања оптужених за ратне злочине требало би бити, прије свега људско и цивилизацијско, па тек онда политичко питање.

Пише: Богдан Елез

Правда је спора али достижна, неко ће рећи, али из ове перспективе не треба бити нарочито видовит да би се закључило да ће многи злочинци умријети безбрижно, баш као што се то десило са Шандором Кепиром или Миливојем Ашнером.

У БиХ се на злочинима почињеним над несрпским становништвом и дан данас интензивно ради, а велики проценат осумњичених је до сада и процесуиран. Број процесуираних и осуђених за злочине на Србима крајње је безначајан, па се може пробројати прстима једне руке. Ништа бољи случај није ни са истрагама које се воде пред домаћим правним инстанцама, прије свега Судом и Тужилаштвом БиХ.

Таква пракса се само наставила недавним хапшењима двојице Срба Горана Михајловића и бившег полицијског генерала Горана Сарића и то баш, гле чуда, у моменту када се десио терористички напад Мевлуда Јашаревића на америчку амбасаду у Сарајеву. Одједном се, 15 година након рата, «сјетили» да је генерал Сарић ратни злочинац, иако су докази против њега поприлично климави.

Истовремено, док се све ово дешава, починиоци злочина над Србима у Сарајеву, Кравици, Купресу, Сијековцу, Горажду, Мркоњић Граду, Возући…слободно се шетају територијом БиХ, Хрватске или неке западне земље. Најлакше је рећи да су за све ово други криви, да је крива међународна заједница, свјетски и европски центри моћи, правне институције БиХ које се маћехински односе према Републици Српској…

То и јесте тачно, али шта је са нашом одговорношћу? Гдје су ту "наши", легално изабрани представници Републике Српске? Оне који су у име српског народа чинили злочине, сваки нормалан Србин неће штитити, али шта је са онима који су невино оптужени, уцјењивани и застрашивани? Таквих није мали број.

Ко је од наших властодржаца урадио нешто конкретно за њих и њихове породице, да ли су их заштитили од малтретирања и шиканирања којим су изложени од стране припадника СИПА и Тужилаштва БиХ? Наравно да нису, јер њима правне институције БиХ сметају искључиво као инстанце које њима сутра могу судити и хапсити их због стотина милиона пљачке, "легализоване" кроз изградњу аутопута, административног центра, ртв дома…

Када би бар упола штитили наше људе (наравно оне који су чистог образа) као што Бошњаци и Хрвати штите освједочене злочинце Мерчепе, Пурде и Ориће у мојим очима би били много већи. Овако, злочинци ће, наравно, наставити да уживају у благодетима слободе, а "наши" ће то декларативним изјавама оштро осуђивати. На крају се сведе на ону : "кадија те тужи, кадија те суди", с тим да бих додао да је «вожда» баш брига за то ! 0 КОМЕНТАРА

 1. Одлично питање набјеђеним властодршцима из РС-а, ‘ајде коначно скупите муда па реците, зашто ништа нисте урадили по овим питањима? За кога лобирате на својим функцијама? Ако је некад Хаг био приоритетан и њихови захтјеви се нису могли игнорисати, шта је са тзв домаћим тужилаштвом и судством?

  Не може нико да се вади да је Брамерц ту наложио ово, оно,..гдје је сад онај љигави (у)сташа кошарац?
  Док се и даље Срби сумњиче, ако је неко у кафани ошамарио бошњака или што је славио славу, зато вријеме се процес за Брадину отеже до бесвијести, као нема довољно доказа… x-(

  Шта је урадила РС око ових тренутних изузетно важних процеса пред хашким криминалом по питању „сребренице“, „маркала“ и осталих ратно пропагандних материјала тзв бошњачке стране у сукобу?
  Ништа…x-(
  Ђубрад и изроди били и остали.

 2. Већ годинама говорим да би Република Српска требала повући представнике из заједничких органа све док се не успостави неки баланс у процесуирању за ратне злочине. Србе и данас као зечеве хватају по улици, и оне који су криви, али нажалост, велики број оних који нису. С друге стране, Богдан је већ објаснио како се слободно шетају највећи злочинци над Србима. Да ме неко погрешно не схвати, сматрам да требају да одговарају сви који су чинили злочине над несрбима, јер је ЧОЈСТВО бранити другог од себе. Али не да им суде ратни непријатељи (како је то случај), већ да се процесуирају и поштено им се пресуди у Бањој Луци. То је суштина, а ово нема везе с правдом и катарзом, кроз коју бисмо сви требали проћи.
  Али како повући толике КАДРОВЕ? Могли би демонстративно напустити странку, јер губе 4,5,6,7,8 хиљада КМ мјесечно. Ко би то поднио? Новац је битнији од националног интереса и образа http://www.youtube.com/watch?v=7DB8GcYtlc8

 3. Јутрос је у Гацку ухапшен још један Србин .
  У Бошњакистану се дигне пола државе да спаси њихове оптужене и ваде их из затвора у Србији .
  А суд , тужилаштво и полиција Бошњакистана сваки дан хапси 2-3 Србина и нико ништа , само да је њима Додику и његовим добро , само да њих не дирају или ће бити референдум .
  Узети Држављанство РУСИЈЕ и готово , свакако нема ни Српске ни Србије .
  Гдје су ови из борачке што се јаве понекада , што их Додик није купио , покрените потписе за РУСКО држављанство ,да нас заштити Русија када смо неспособни да се сами штитимо .
  Позивам и ФРОНТАЛ да покрене иницијативу за РУСКО ДРЖАВЉАНСТВО ,као одговор на терор над Србима и немар Српских Држава .

 4. Стотинама људи одузета сва грађанска права, хапсе људе након 15 година иако су их имали све вријеме доступне, оптужбе су им неко чуо да је неко видио да је неко убио једног човјека, и због тога прогоне људе. Ово је језиво, треба блокирати све институције, а код нас се ништа не дешава

 5. Inspektor policije Usko-sanskog kantona dolazi u Bijeljinu, prijeti, ucjenjuje i na kraju hapsi Gorana Mihajlovića. Gdje je tu „veliki Srbin“ Milorad Dodik da zaštiti interese Republike Srpske!? Ako je dotični Mihajlović kriv za ratni zločin, valjda treba MUP RS da ga ispituje i privodi u vezi toga. Nema logike da ga ispituje inspektor iz Federacije na teritoriji RS. Ali puca k…. ustašama iz Laktaša zbog toga, to njih ne ugrožava. pa ih se i ne tiče.
  Poznajem čovjeka kome su zbog sumnje da je u mreži pomagača optuženih za ratne zločine oduzeta sva imovina i blokirani svi bankovni računi. Porodica mu jedva sastavlja kraj sa krajem, zaboravljeni su od sviju, a ustaša Dodik po medijima prodaje svoju demagogiju, ne padajući u napamet da se zauzme za ovakve slučajeve !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *