Небески механичар

На данашњи дан 1879. године рођен је српски математичар, астроном и геофизичар Милутин Миланковић, научник свјетског угледа, творац најпрецизнијег календара, оснивач катедре небеске механике на Београдском универзитету, потпредсједник Српске академије наука.  Миланковић је уз Теслу и Пупина највеће име српске науке. Рођен је у Даљу (Источна Славонија), гдје је завршио основну школу, а гимназију у […]

уторак, мај 28, 2013 / 13:02

На данашњи дан 1879. године рођен је српски математичар, астроном и геофизичар Милутин Миланковић, научник свјетског угледа, творац најпрецизнијег календара, оснивач катедре небеске механике на Београдском универзитету, потпредсједник Српске академије наука.

 Миланковић је уз Теслу и Пупина највеће име српске науке. Рођен је у Даљу (Источна Славонија), гдје је завршио основну школу, а гимназију у Осијеку.

Грађевинску технику студирао је у Бечу, где је и докторирао. Био је професор теоријске физике, а бавио се и космичком физиком и геофизиком.

У првом дјелу објављеном на француском језику "Математичка теорија термичких појава изазваних Сунчевом радијацијом" изложио је нову теорију распореда Сунчевих радијација на површини планета и тока климатских промјена у геолошкој прошлости Земље.

Његова реформа календара прихваћена је на Свеправославном конгресу цркава у Цариграду 1923. Творац је и теорије о помјерању Земљиних полова. Дјела: "Канон осунчања", "Небеска механика", "Основи небеске механике", "Секуларна помјерања Земљиних полова", "Историја астрономске науке", "Кроз васиону и вијекове", "Успомене, доживљаји, сазнања".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *