Не окрећи се, Милутне: Грешка НБС за нумизматичку помаму

Недавно представљена новчаница од 2.000 динара, према тврдњама нумизматичара, због необичног изгледа је постала веома тражена међу колекционарима у Европи. Нумизматичари који су прегледали више од хиљаду новчаница које су коришћене у последњих 150 година, кажу да ни на једној нису нашли да је лик особе потпуно окренут државним обиљежјима, и да гледа ван новчанице […]

среда, децембар 28, 2011 / 11:08

Недавно представљена новчаница од 2.000 динара, према тврдњама нумизматичара, због необичног изгледа је постала веома тражена међу колекционарима у Европи.

Нумизматичари који су прегледали више од хиљаду новчаница које су коришћене у последњих 150 година, кажу да ни на једној нису нашли да је лик особе потпуно окренут државним обиљежјима, и да гледа ван новчанице као што је то случај са ликом нашег научника Милутина Миланковића на апоену од 2.000 динара.

"Цео дан ме зову из земаља бивше Југославије, иностранства, сви хоће да имају нову новчаницу. Нове паре су увек интересантне, али не оволико. Пошто постоји могућност да се новчаница од 2.000 динара са ликом Милутина Миланковића повуче, интересовање је много веће. Када бих сада имао хиљаду комада, верујем да би их све разделио", каже Зоран Илић, председник Српског нумизматичког друштва.

Сјећате ли се ЏББиХ

Сви ми чија се адреса завршава са БиХ, у којој су се догађале грешке попут замјене слова Ц и Џ у скраћеници имена Централне банке, Иво АндриЂ, или натпис PЕТ конвертибилних марака, на ово можемо гледати као симпатичну ствар. Већ круже вицеви да је преплаћено руководство НБС пронашло начин да побољша стање у земљи тако што ће 2000 динара продавати за 2000 евра на нумизматичком тржишту. 

Ипак, грешка или тражење посебности у случају новчанице са ликом Милутина Миланковића није први, јер је и новчаница од 1000 динара исте композиције, те Ђорђе Вајферт окреће главу од институција Србије.

Ипак, у Народној банци Србије кажу да није тачно да ће новчаница од 2000 динара бити повучена из употребе.

Иначе, сличан профил Милутину Миланковићу имају и ликови који се налазе на апоенима британске фунте и америчког и аустралијског долара, али код њих се профил налази на десној страни новчанице. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *