НБА: Договор, као у БиХ, све даље

Нова сезона у америчкој професионалној кошаркашкој НБА лиги у све већој је опасности од пропасти, након што нова рунда преговора између власника клубова и синдиката играча није успјела. Кошаркаши су одбили посљедњу понуду подјеле прихода која им је понуђена, и сада тврде како планирају подићи тужбу. Синдикат играча је у понедјељак касно увечер по европском […]

среда, новембар 16, 2011 / 08:30

Нова сезона у америчкој професионалној кошаркашкој НБА лиги у све већој је опасности од пропасти, након што нова рунда преговора између власника клубова и синдиката играча није успјела.

Кошаркаши су одбили посљедњу понуду подјеле прихода која им је понуђена, и сада тврде како планирају подићи тужбу.

Синдикат играча је у понедјељак касно увечер по европском времену одбио понуду власника клубова и на тај начин довео сезону у најјачој кошаркашкој лиги свијета на ивица отказивања.

Представници играча свих клубова лиге окупили су се у понедјељак у Њујорку и брзо одбили понуду којом су власници клубова предложили подјелу прихода 50-50 посто.

Комесар НБА лиге Давид Штерн је још прошле седмице нагласио да ће у случају одбијања понуде наредна сљедећа бити знатно неповољнија за играче, што сугерира да до договора ускоро неће доћи и да би цијела сезона могла бити отказана.

Да су играчи прихватили приједлог власника, нова сезона НБА лиге почела би 15. децембра и биле би одигране 72 утакмице, односно десет мање него у нормалним околностима.

Штернова реакција 

Извршни директор Синдиката Били Хантер након састанка је најавио могућност подизања тужбе те додао како како играчи нису били спремни прихватити Штернов ултиматум, сматрајући га крајње непоштеним.

И предсједник Синдиката Дерек Фишер назвао је одлуку играча најбољом могућом.

"Многи играчи на овај начин стављају пуно тога на коцку. Но, сви то сматрамо важним, не само за нас који играмо данас, већ и за играче који ће се појавити у будућности", рекао је Фишер на конференцији за новинаре, на којој су му друштво правили десетине играча, међу којима су били и Брајант и Кармело Антони.

Брзо је реагирао и комесар Лиге Штерн.

"Овим неодговорним потезом на овако касни датум, извршни директор Синдиката Били Хантер је одлучио угрозити сезону и онемогућити својим члановима исплату огромних износа. Играче је обмануло водство Синдиката", био је оштар Штерн.

"Мислим да је права трагедија то што нам сезона клизи из руку и то што играчи губе све за што су напорно радили", додао је.

На најаву Синдиката да ће тужити водство НБА лиге, он је казао:

"Не добијеш оно што тражиш и онда одлучујеш поднијети тужбу. Неће ићи! Ако су то хтјели направити, требали су то направити давно и можда би тако имали шансе спасити сезону. Али, они су се одлучили за самодеструкцију."

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *