Научници у страху: Стиже вирус којем нема равног

Симптоми се појављују изненада с главобољом, високом температуром, боловима у стомаку и повраћањем. Како болест напредује, пацијенти могу добити велике модрице и имати неконтролисано крварење. У најмање 30 одсто случајева вирална хеморагична грозница Крим-Конго узрокује смрт. То је потврђено овог мјесеца, када је тридесетосмогодишњи аутомеханичар из Глазгова постао прва жртва опаке болести у Великој Британији […]

уторак, октобар 16, 2012 / 10:39

Симптоми се појављују изненада с главобољом, високом температуром, боловима у стомаку и повраћањем. Како болест напредује, пацијенти могу добити велике модрице и имати неконтролисано крварење.

У најмање 30 одсто случајева вирална хеморагична грозница Крим-Конго узрокује смрт. То је потврђено овог мјесеца, када је тридесетосмогодишњи аутомеханичар из Глазгова постао прва жртва опаке болести у Великој Британији након што је отишао брату на свадбу у Авганистан.

У питању је болест која је раширена међу домаћим и дивљим животињама у Африци и Азији и која је успјела превазићи баријере међу врстама и напасти човјека с фаталним исходом. Али смрт неименованог механичара није једини случај када је Крим-Конго грозница напала. Прошлог мјесеца у лондонску болницу "Сент Томас" примљен је човјек стар 49 година с јаком грозницом, озбиљним кашљем и великим проблемима са дисањем.

Он је имао све симптоме смртоносног САРС вируса, који је 2003. године усмртио готово 1.000 људи, али тестови крви су показали да није у питању овај вирус нити било који други вирус познат медицинској науци.

Још горе – пацијенту су убрзо почели отказивати бубрези, што никада раније није забиљежено у случају грознице. Медицинско особље је брзо ставило пацијента у карантин и почела су се гомилати разна питања о њему. Он је недавно дошао у Велику Британију из Катара и питали су се какву је болест тамо покупио. Користећи најновију хај тек технологију скенирања гена научници из британске Агенције за заштиту здравља почели су добијати јаснију слику из узорака ткива пацијента из Катара, који се сада налази на апаратима за одржавање живота. Резулатати су били изненађујући.

Прошлог мјесеца у лондонску болницу "Сент Томас" примљен је човјек стар 49 година с јаком грозницом, озбиљним кашљем и великим проблемима са дисањем.
Био је то вирус из исте породице као и САРС, али његова структура је сасвим нова. Он није проистекао из људи већ из животиња. Његов најближи примјерак се може наћи код азијских слијепих мишева.

Истражиоци су, такође, открили да је вирус већ био усмртио једну особу. Претрагом свјетских медицинских база података откривено је да је исти мистериозни вирус проузроковао смрт шездесетогодишњег мушкарца из Саудијске Арабије у јулу. Најгора ствар код овог вируса је да он може скакати с једне животињске врсте на другу и може проузроковати велике проблеме, јер се веома брзо шири. Свјетски експерт за вирусе професор Џон Оксфорд из болнице "Краљица Мери" упозорио је да би свијет у наредних пет година могла погодити епидемија свјетских размјера, која би проузроковала праву катаклизму људске врсте.

Ову пандемију би могла проузроковати нова врста супергрознице, односно веома заразног вируса, који би могао доћи са животиња из Азије и Африке и којег је нека особа могла преузети. Вирус би се могао веома брзо проширити свијетом и прије него што би добио званично име већ би имао неколико жртава међу свјетском популацијом.

Уколико би се ширио као пандемије с почетка 20. вијека, на милионе младих и здравих људи би могло настрадати. Они би умрли због такозване цитокинске олује – претјераног реаговања њиховог јаког имуног система на вирус. Неконтролисана реакција њиховог имуног система би у ствари била узрок смрти, а не уништавање самог супервируса.0 КОМЕНТАРА

  1. Projekat Zlatna milijarda. Unistavaju Afriku i Aziju ubacujuci viruse proizvedene u laboratorijama . Kod nas su ubacili virus md koji razara duhovno bice , unistava do temelja ekonomsku moc naroda , i brze nego su oni programirali bijedom unistava narod.

  2. Ево прилике за ново Шкрбићево јавно-приватно партнерство око вакцина. Зна он то одлично, и кум га саветује, само никако да набаве вакцину против убитачне црвене политичке куге распрострањене на овим просторима око 12 година. То не угрожава власт свих нивоа, јавне медије и директоре јавних представнике синдиката и пензионера, банкаре и друге, али је смртоносна за Србе патриоте, борце и све остале који су с њима повезани на било који начин и они ће морати да се вакцинишу, препоручиће кум здравља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *