Научници створили провидног миша

Амерички научници успјели су да створе провидног миша како би проучили нервни систем и начин функционисања органа. Идеја је потекла од технике помоћу које је прошле године тим истраживача са Универзитета Стенфорд успио да липиде у мозгу замијени провидним гелом, који дијелове мозга оставља нетакнутима, а истовремено омогућава увид у њихов рад. Како преноси АП, […]

субота, август 2, 2014 / 10:27

Амерички научници успјели су да створе провидног миша како би проучили нервни систем и начин функционисања органа.

Идеја је потекла од технике помоћу које је прошле године тим истраживача са Универзитета Стенфорд успио да липиде у мозгу замијени провидним гелом, који дијелове мозга оставља нетакнутима, а истовремено омогућава увид у њихов рад.

Како преноси АП, резултат је својеврстан "комад желатина у облику глодара, чију се органи причвршћени везивним ткивом и гелом".

Животиња није жива: убијена је прије него што су хемијски састојци убризгани у њено тијело како би га учинили провидним.

Ова техника би требало да научницима омогући да проучавају спојеве периферних нерава са органима.

Вођа тима истраживача, биолог Вивијана Градинару, изјавила је да је би овај пројекат требало да омогући научницима и да детаљно мапирају нервни систем и да проуче ширење рака код лабораторијских животиња, и то далеко боље него скенирањем или рендгенским снимком.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *