Научници створили лијек против еболе?

Чини се да су научници можда отворили последње поглавље у борби против смртоносног вируса еболе. Истраживање објављено у журналу Proceedings of the National Academy of Sciences, успјело је да спријечи заразу овим вирусом код мајмуна. Научници су развили коктел моноклоналних антитијела – тијела сачињених од истоветних имуних ћелија које су све створене као клонови једне, […]

уторак, октобар 16, 2012 / 22:59

Чини се да су научници можда отворили последње поглавље у борби против смртоносног вируса еболе.

Истраживање објављено у журналу Proceedings of the National Academy of Sciences, успјело је да спријечи заразу овим вирусом код мајмуна.

Научници су развили коктел моноклоналних антитијела – тијела сачињених од истоветних имуних ћелија које су све створене као клонови једне, „родитељске“ ћелије.

Та антитијела убризгана су мајмунима како би спријечила смртоносну инфекцију. Сат времена касније, мајмунима је убризган и ебола вирус. Сви мајмуни су преживјели.

Мајмуни су такође имали изузетно високу стопу преживљавања када су им антитијела убризгана 48 часова прије ебола вируса.

„Ријетко је да антивирлана компонента спријечи ебола вирус без никакве, или скоро, никакве смртности. Сви покушаји да се нађе превенција до сада су били неуспјешни. Ниво заштите који смо видјели код МБ-003 заиста је импресиван“, изјавио је Џин Олинџер, један од научника.

Стручњаци сматрају да ће вакцина бити изузетно економична уколико се покаже успјешном и на људима.

Овог љета избиле су двије епидемије еболе у Уганди и Демократској Републици Конго, а први пут је идентификована прије скоро 40 године – 1976.

Међутим, од тада, истраживачи нису били у стању да схвате како се прва епидемија десила и како су остале започеле након тога.

Тренутно не постоји лијек за еболу, вирус који преносе крв, излучевине или објекти са којима је болесна особа била у контакту а проценат смртности износи 90 одсто.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *