НАТО неће примирје

Либијски лидер Моамер Гадафи позвао је јутрос на прекид ватре и преговоре са НАТО, али је поручио да нико не може да га натјера да напусти своју земљу. Гадафи је говор одржао рано јутрос на државној телевизији, која је нешто касније јавила да су снаге НАТО извеле напад у близини њене зграде, тумачећи то као […]

недеља, мај 1, 2011 / 13:00

Либијски лидер Моамер Гадафи позвао је јутрос на прекид ватре и преговоре са НАТО, али је поручио да нико не може да га натјера да напусти своју земљу.

Гадафи је говор одржао рано јутрос на државној телевизији, која је нешто касније јавила да су снаге НАТО извеле напад у близини њене зграде, тумачећи то као напад на либијског лидера.

"Нико не може да ме натјера да напустим земљу и нико не може да ми каже да се не борим за њу", поручио је Гадафи, истичући да је спреман за прекид ватре, уколико је обостран и за преговоре са "земљама које нападају Либију".
"Зашто убијате нашу дјецу? Зашто уништавате нашу инфраструктуру?", упитао је Гадафи.

У нападу НАТО зграда либијске државне телевизије није оштећена, а Гадафи се налазио на неидентификованој локацији, јавио је АП.
У међувремену, Либија је саопштила да неће дозволити више испорука поморским путем у луку Мисрату, једино веће упориште побуњеника на западу које Гадафијеве снаге држе под опсадом неколико недјеља.

Портпарол владе Муса Ибрахим је рекао да влада има доказе да побуњеницима у Мисрати стиже оружје из источног побуњеничког упоришта Бенгазија, истичући да ће побуњеницима у Мисрати дати рок од четири дана да положе оружје, а да ће им заузврат понудити амнестију, јавио је Би-Би-Си.

У супротном, побуњеници це се суоцити се са "тоталном ватром", рекао је Ибрахим, ција је изјава уследила пошто је НАТО саопштио да Гадафијеве снаге постављају мине у близини Мисрате.

НАТО је саопштио данас да ће размотрити приједлог либијског лидера Моамера Гадафија о прекиду ватре тек када његове снаге обуставе нападе на цивиле.
Један званичник НАТО је рекао да Алијанса жели да "види не ријечи, већ дјела", јавио је АП.

Неименовани званичник НАТО је рекао да су Гадафијеве снаге, само неколико сати прије него што се либијски лидер обратио путем државне телевизије, засуле гранатама луку Мисрата и убиле неколико људи.
"То све мора да престане, и то сада", рекао је овај званичник, истичући да прекид ватре мора да буде "поуздан и проверљив".

Либијски побуњеници данас су одбацили понуду Моамера Гадафија о примирју и преговорима, истичући да је вријеме за компромисе прошло.
"Гадафијев режим изгубио је сваки кредибилитет", изјавио је портпарол побуњеничког привременог савјета Абдел Хафиз Гога, пренио је Ројтерс.
Он је додао да је време за компромисе прошло и да либијски народ не може да замисли или прихвати будућност Либије у којој Гадафијев режим има било какву улогу.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *