НАТО нападао Триполи, а Гадафи Аџдабију

Борбени НАТО авиони бомбардовали су данас област југозападно од Триполија, док су снаге либијског лидера Моамера Гадафија напале побуњенике западно од Аџдабије, одакле је због сукоба побјегло више стотина људи. Либијска државна телевизија је извијестила, не наводећи више детаља, да су снаге Алијансе напале данас и Сирт, Гадафијев родни град, источно од престонице, пренио је […]

недеља, април 17, 2011 / 21:43

Борбени НАТО авиони бомбардовали су данас област југозападно од Триполија, док су снаге либијског лидера Моамера Гадафија напале побуњенике западно од Аџдабије, одакле је због сукоба побјегло више стотина људи.

Либијска државна телевизија је извијестила, не наводећи више детаља, да су снаге Алијансе напале данас и Сирт, Гадафијев родни град, источно од престонице, пренио је Ројтерс.

Интензивно бомбардовање Аџабије тешком атриљеријом услиједило је дан пошто је најмање осморо људи убијено, а 27 повријеђено у нападу Гадафијевих снага на побуњеничке положаје, саопштили су болнички извори, јавио је АФП.

За сада није јасно да ли у данашњем нападу на овај сјевероисточни град има жртава.

„Они (Гадафијеве снаге) удаљене су око 20 километара. Испаљују на нас ракете типа ‘град’“, рекао је један побуњеник.

Истовремено, у току је операција спасавања избјеглица из Мисрате, јединог побуњеничког упоришта на западу Либије, које Гадафијеве снаге недељама држе под опсадом, гдје би требало да пристане грчки брод којим ће се избјеглице превести.

„Брод превози 500 тона хуманитарне помоћи, лијекова и хране, четворо амбулантних кола и троје доктора који ће замијенити своје колеге”, рекао је Џереми Хаслам из Међународне организације за миграције (ИОМ), који предводи ову операцију, истичући да би брод требало да у луци преузме више од 1.000 најугроженијих избјеглица.

Према подацима ИОМ, у камповима око Мисрате налази се око 10.000 избјеглица које нису држављани Либије, а које живе у лошим условима, без довољно воде, хране и лекова.

Раније данас побуњеници су рекли да су снаге либијског лидера гранатирале Мисрату и убиле најмање шест, а раниле 47 људи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *