НАТО: Либија више нема авијацију

Снаге западне коалиције уништиле су либијско ратно ваздухопловство, а коалициони авиони сада лете без опасности изнад Либије и нападају копнене снаге када год оне угрозе цивилно становништво, саопштио је данас командант британских снага вицемаршал Грег Бегвел. "Сада вршимо сталан и неумољив притисак на либијске оружане снаге", рекао је Бегвел у ваздухоловној бази на југу Италије, […]

среда, март 23, 2011 / 22:11

Снаге западне коалиције уништиле су либијско ратно ваздухопловство, а коалициони авиони сада лете без опасности изнад Либије и нападају копнене снаге када год оне угрозе цивилно становништво, саопштио је данас командант британских снага вицемаршал Грег Бегвел.

"Сада вршимо сталан и неумољив притисак на либијске оружане снаге", рекао је Бегвел у ваздухоловној бази на југу Италије, гдје су стационирани британски авиони.

Британски војни званичник додао је да либијске ваздухопловне снаге "више не постоје као борбена сила" и да су либијски интегрисани систем ваздушне одбране, командне и контролне мреже "озбиљно деградирани".

Он је додао да очекује одређене промјене у командној структури коалиционих снага, али је нагласио да ће операција бити настављена истим темпом.

ГАЂАНА ГАДАФИЈЕВА БАЗА КОД МИСРАТЕ

У нападима западне коалиције на Либију погођена је ваздухопловна база у близини града Мисрате, у којој су стациониране Гадафијеве снаге.

У новом таласу ваздушних удара на Либију, коалиционе снаге напале су циљеве недалеко од Мисрате, западног града, око кога се боре противници и присталице Гадафија.

Режимске снаге наставиле су да нападају и градове Зинтан и Аџдабију. Либијски вођа синоћ је у говору на мјесту које је претходно било мета бомбардовања, поручио да ће побиједити и да се неће предати.

Као што је и најављено коалиција у оквиру ваздушних напада на Либију покушава да помогне побуњеницима.

У новом таласу удара циљеви су били локације близу Мисрате, једном од употришта побуњеника који Гадафијеве снаге држе под опсадом. Према изјавама очевидаца, у бомбардовању је два пута погођена ваздушна база гдје су стациониране Гадафијеве бригаде.

Један становник Мисрате рекао је страним репортерима да су се снаге лојалне режиму, послије првих напада авиона коалиције, да би касније снајперисти наставили да пуцају са кровова на становнике града.

Настављају се и напади јединица лојалних либијском вођи на град Зинтам, недалеко од границе са Тунисом, а борбе се воде и око града Аџдабије.

У том граду који је стратешки важан за даље напредовање гадафијевих трупа ка Бенгазију, побуњеници су увјерени у скору побједу.

Док трају борбе, западни лидери расправљају о томе ко ће предводити војну интервенцију, при чему Сједињене Државе настоје да ту улогу предају НАТО-у.

Генерални секетар УН Бан Ки Мун позвао је Гадафија да се повинује резолуцији Савјета безбједности.

"Резолуција Сајвета Безбједности 1973 је усвојена као резултат воље цијеле међународне заједнице. Пуковник Гадафи не би требало и не би смио да да се бори против цијелог свијета. Правда ће побиједити. И апсолутно је неопходно да се у потпуности повинује резолуциији Савјета безбједности", поручио је он.

У међувремену, званичници НАТО-а изјавили су да ће ратни бродови Алијансе од данас патролирати либијском обалом како би обезбиједили поштовање ембарга на увоз оружја који су Либији увеле Уједињене нације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *