Настављени протести широм Европе против мјера штедње

Неколико хиљада демонстраната окупило се данас у центру Франкфурта како би изразиили растуће незадовољство против низа строгих мера штедње које су уведене широм старог континента током дужничке кризе. Демонстрације у Њемачкој поклапају са са 15-годишњицом постојања Европске централне банке (ЕЦБ), а сличне демонстрације су за данас најављене у Шпанији и Португалији, преноси Франс прес. „Очигледно […]

субота, јун 1, 2013 / 20:36

Неколико хиљада демонстраната окупило се данас у центру Франкфурта како би изразиили растуће незадовољство против низа строгих мера штедње које су уведене широм старог континента током дужничке кризе.

Демонстрације у Њемачкој поклапају са са 15-годишњицом постојања Европске централне банке (ЕЦБ), а сличне демонстрације су за данас најављене у Шпанији и Португалији, преноси Франс прес.

„Очигледно желимо да кажемо да политика ЕЦБ-а и тројке није решење”, рекао је Роланд Сус, портпарол антикапиталистичког покрета „Блокјупај” који је организовао демонстрације у Немачкој.

„Тројка” међународних кредитора – Међународни монетарни фонд, Европска унија и Европска централна банка – наметнули су оштре услове земљама као што су Грчка и Португалија у замјену за пружање финансијске помоћи.

Демонстранти тврде да због мјера „стезања каиша”, које су уведене зарад испуњења оштрих услова, неправедно испаштају сиромашни, јер су поједине владе биле приморане да укину радна мјеста и подигну порезе.

Према полицијским процјенама, око 5.000 демонстраната изашло је на улице Франкфурта, а протест ће се завршити испред сједишта ЕЦБ-а.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *