НАСА: Откривена планета на којој је живот могућ

Америчка свемирска агенција (НАСА) саопштила је данас да је свемирски телескоп Кеплер потврдио постојање планете ван нашег сунчевог система на којој постоји могућност живота, преноси АфП. Ова планета, по имену Кеплер 22б, коју су астрономи уочили 2009, прва је за коју је НАСА у стању да потврди да се налази у зони погодној за живот. […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 20:51

Америчка свемирска агенција (НАСА) саопштила је данас да је свемирски телескоп Кеплер потврдио постојање планете ван нашег сунчевог система на којој постоји могућност живота, преноси АфП.

Ова планета, по имену Кеплер 22б, коју су астрономи уочили 2009, прва је за коју је НАСА у стању да потврди да се налази у зони погодној за живот. Tо значи да су је астрономи видјели како три пута пролази, "транзитује", испред свог сунца. Tо, међутим, још не значи да живот заиста постоји на планети, већ само да испуњава основне услове.

Другим ријечима, та планета има орбиту на правој раздаљини од своје звијезде, што упућује на закључак да на њој може бити воде и да су температура и атмосфера прикладне за живот.

"Са Кеплер 22б имамо потврду о постојању планете прикладне за живот", казао је Бил Бораки, главни истраживач пројекта "Кеплер" у НАСА истраживачком центу Ејмс.

"Сигурни смо да је планета у зони погодној за живот и уколико има површину, требало би да на њој влада угодна температура", додао је он.

Обрћући се око своје звезде на удаљености од око 600 свјетлосних година од нас, Кеплер 22б је 2,4 пута већи од Земље и прелази орбиту око свог сунца за 290 дана. Научници, међутим, не знају да ли је ова планета стеновита, гасовита или течна.
"Tранзитовање" планете уочено је кратко након лансирања телескопа Кеплер у свемир у марту 2009.

НАСА је саопштила да је Кеплер открио још 1.000 потенцијалних планета. Tелескоп Кеплер представља прву мисију Америчке свемирске агенције у потрази за планетама налик Земљи које као она имају орбиту око свог сунца.

Кеплер је опремљен досад највећом камером која је послата у свемир, резолуције 95 мегапиксела, а очекује се да настави да шаље информације на Земљу до новембра 2012. Кеплер 22б је трећа егзопланета за коју су астрономи потврдили да испуњава услове за живот.

Осим ње, ту су још и Глиесе 581д коју су открили Француски астрономи у мају ове године и ХД 85512д за коју су у августу швајцарски астрономи установили да се налази у зони погодној за живот. 0 КОМЕНТАРА

  1. Pa nista onda da se prijavimo za odlazak tamo gdje je zivot moguc.
    Dijelim misljenje gore iznad da bi pojedincima trebalo zabraniti odlazak tamo.
    Posebno onima koji prodaju „nuklearni odpad gori od onoga u Cernobilu“ – vidi film „Profesionalac“

  2. Ма чисто сумњам да и тамо већ не сједи на мјесту предсједника неког ентитета крупнији зелени главоња додик са буљавим очима, а прмемијер му зелена ћелава пудлица.:P

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *