Нарушавање границе

Сјевернокорејски војни брод накратко је прешао поморску границу са Јужном Корејом, али се повукао након што је јужнокорејске морнарица испалила хице упозорења. Званичник јужнокорејске војске рекао је да је војни брод испалио осам хитаца упозорења након што је сјевернокорејски патролни брод ушао 700 метара јужно од спорне границе код западне обале. Инцидент се десио у […]

среда, април 27, 2011 / 11:23

Сјевернокорејски војни брод накратко је прешао поморску границу са Јужном Корејом, али се повукао након што је јужнокорејске морнарица испалила хице упозорења.

Званичник јужнокорејске војске рекао је да је војни брод испалио осам хитаца упозорења након што је сјевернокорејски патролни брод ушао 700 метара јужно од спорне границе код западне обале.

Инцидент се десио у вријеме када у посјети Пјонгјангу бораве бивши предсједници Америке Џими Картер, Ирске Мери Робинсон, Финске Марти Ахтисари и Норвешке Гро Брандланд.

Бивши државници изразили су наду да ће успјети да умање тензије на подијељеном Корејском полуострву и оживјети разговоре о нуклеарном разоружању који су већ дуже вријеме у застоју.

Према ријечима званичника, није било других неуобичајених покрета сјевернокорејске војске и није познато шта је изазвало данашњи инцидент.

Јужнокорејска новинска агенција "Јонхап" јавила је да је сјевернокорејски брод можда надгледао кинеске рибарске бродове.

Инцидент се десио недалеко од области у којој је у прошлости било неколико смртоносних сукоба, укључујући и сјевернокорејско бомбардовање јужнокорејског острва Јеонпјеонг током прошле године. Четири лица погинула су у артиљеријском нападу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *