Након Берлусконија Марио Монти

Италијански премијер у оставци Силвио Берлускони веома је близу да подржи бившег европског комесара Марија Монтија за будућег премијера. "Честитам Вам у своје име и у име владе на именовању за доживотног сенатора, што свједочи о Вашим веома великим научним и друштвеним заслугама и желим Вам плодан рад у интересу земље", написао је Берлускони у […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 17:47

Италијански премијер у оставци Силвио Берлускони веома је близу да подржи бившег европског комесара Марија Монтија за будућег премијера.

"Честитам Вам у своје име и у име владе на именовању за доживотног сенатора, што свједочи о Вашим веома великим научним и друштвеним заслугама и желим Вам плодан рад у интересу земље", написао је Берлускони у поруци Монтију.

Италијански предсједник Ђорђо Наполитано именовао је у сриједу увече Монтија за доживотног сенатора, што се тумачи као увод за његово постављање на чело прелазне владе.

Монти је био европски комесар 10 година, од 1994. до 2004. године, на неколико дужности, углавном из области економије.

Италијански медији наводе да би управо Монти могао да буде на челу прелазне владе и да би мандат за њено формирање могао да добије већ овог викенда.

Италијански медији преносе да би у суботу могло да буде гласање о економским мјерама које тражи Европска унија ради обуздавања економске кризе у Италији, после чега Берлускони намјерава да поднесе оставку.

Монти је професор политичке економије и предсједник Универзитета Бокони у Милану и није члан ниједне политичке партије. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *