Највише мобинга у јавним установама

Удуружењу грађана РС ”Стоп мобинг” у протекле двије године за помоћ се обратило 123 радника из свих крајева Српске јер су били изложени мобингу на радном мјесту и 14 из ФБиХ и Брчко дистрикта, а у протекла три мјесеца помоћ је затражило 12 радника пошто трпе свакодневно психичку тортуру на послу, пишу „Вечерње новости“. Аница […]

понедељак, април 11, 2011 / 13:00

Удуружењу грађана РС ”Стоп мобинг” у протекле двије године за помоћ се обратило 123 радника из свих крајева Српске јер су били изложени мобингу на радном мјесту и 14 из ФБиХ и Брчко дистрикта, а у протекла три мјесеца помоћ је затражило 12 радника пошто трпе свакодневно психичку тортуру на послу, пишу „Вечерње новости“.

Аница Рамић, предсједница овог Удружења, каже да за сада доминирају пријаве запослених у јавним установама у Српској, и то у министарствима, школама и факултетима, здравственим и културним установама.

"То је поразна чињеница, јер управо те установе и институције би требало да представљају друштвену превентиву оваквим појавама", наглашава Рамићева.

Према њеним ријечима, пријаве радника се односе на уцјењивање, пријетње, игнорисање на радном мјесту и исмијавање. Међу жртвама мобера, а углавном је ријеч о надређеном, више је жена него мушкараца.

Како наводи Рамићева, међу пријавама је и случај раднице којој надређени приговара за сваки одлазак у тоалет.

"Чести су случајеви и неаргументованог омаловажавања резултата рада, недодјељивања посла како би се жртва осјећала бескорисно, потцјењивања ставова и мишљења, сталног и упорног критиковања од стране надређеног или послодавца као и закидања на заради", наводи Рамићева.

У Удружењу истичу да проблем представља и чињеница што у времену када је тешко наћи посао радници трпе све и свашта и не траже помоћ јер се плаше отказа.

Дуготрајно излагање мобингу доводи до озбиљних здравствених посљедица, бројних психосоматских поремећаја који могу бити и кобни по живот радника. Чести су случајеви хроничног умора, сметња са пробавом, смањена или повећана телесна тежина, болни синдроми, смањен имунитет, затим депресија, анксиозност, суицидално понашање, несаница, алкохолизам, потреба за седативима, губитак концентрације, заборавност, породични проблеми.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *