Најнегативнији извјештај о БиХ, кривица сваљена на Додика

Члан Делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић рекла је да је извјештај о БиХ који је данас у Паризу разматрао Мониторинг комитет за поштивање дужности и обавеза земаља чланица најнегативнији до сада и да су извјестиоци у њему за забринутошћу констатовали да је криза у БиХ најтежа од 1995. године. Марковићева је […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 18:55

Члан Делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић рекла је да је извјештај о БиХ који је данас у Паризу разматрао Мониторинг комитет за поштивање дужности и обавеза земаља чланица најнегативнији до сада и да су извјестиоци у њему за забринутошћу констатовали да је криза у БиХ најтежа од 1995. године.

Марковићева је у телефонској изјави Срни рекла да је у извјештају Република Српска, прије свега њен предсједник Милорад Додик, више пута оптужена као главни кривац за негативну ситуацију у БиХ.

Она је констатовала да су закључци и поруке са данашње сједнице Мониторинг комитета веома забрињавајући, наводећи да ће Српска прије јануарског засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе сигурно уложити амандмане на дијелове гдје се Српска апострофира као главни кривац за ситуацију у БиХ.

"За предсједника Српске речено је да подржава два ХДЗ-а у њиховим поступцима којима блокирају избор законодавне власти. Речено је и да посланици из Републике Српске претјерано користе ентитетско гласање и тако блокирају доношење важнијих закона на путу евроатланских интеграција БиХ", навела је Марковићева, додајући да се у извјештају изричито захтијева да се ентитетско гласање редефинише и ограничи само на оно што је, према мишљењу извјестилаца, заиста витални национални интерес.

Према њеним ријечима, у извјештају је констатовано да је било прилика да се формира Савјет министара БиХ, али да су посланици из Српске ентитетским гласањем одбили кандидата за предсједавајућег Славу Кукића, те да представници Српске у заједничким органима систематски слабе државне институције, оспоравају их и стално критикују.

"Ја сам наравно констатовала да је за Српску неприхватљиво да буде оволико окривљена за цјелокупну ситуацију у БиХ. С друге стране, странке из Федерације БиХ нису толико прозване за ове проблеме", рекла је Марковићева.

Она је нагласила да у извјештају и у резолуцији која ће бити разматрана на јануарском засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе највише забрињава то да је за извјестиоце провођење пресуде у случају "Сејдић-Финци" "само прва фаза у глобалној реформи Устава БиХ, с обзиром да је Дејтонски споразум према њима превазиђен и представља кочницу у напретку БиХ у евроатлантским интеграцијама".

"У резолуцију је на крају додата још једна ставка да ако држава до 15. марта не испуни све ове захтјеве, Савјет Европе озбиљно разматра опцију да од априла, када би требало да буде обиљежено 10 година чланства БиХ у Савјету Европе, делегацији БиХ буде онемогућено да присуствује сједницама Савјета Европе", рекла је Марковићева.

Према њеним ријечима, свијетла тачка у данашњој дискусији било је то што је Дик Марти, који је предсједник Мониторинг комитета, рекао да ситуација јесте веома забрињавајућа, али да за то нису криви само политичари у БиХ, већ и међународна заједница.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *