Најкрвавији дан у Сирији од почетка протеста

У Сирији је убијено више од 100 људи, према ријечима продемократских активиста, што јучерашњи дан чини једним од најкрвавијих у последњих девет мјесеци колико траје народна побуна против режима предсједника Башара Асада. Активисти Сиријске опсерваторије за људска права са сједиштем у Лондону навели су да су безбједносне снаге убиле 70 војних дезертера, када су напустили […]

уторак, децембар 20, 2011 / 08:12

У Сирији је убијено више од 100 људи, према ријечима продемократских активиста, што јучерашњи дан чини једним од најкрвавијих у последњих девет мјесеци колико траје народна побуна против режима предсједника Башара Асада.

Активисти Сиријске опсерваторије за људска права са сједиштем у Лондону навели су да су безбједносне снаге убиле 70 војних дезертера, када су напустили своје положаје недалеко од границе са Турском.

Најмање још 30 људи је убијено у инцидентима широм земље, додали су активисти.

Сирија не дозвољава новинарима да извјештавају о догађајима из земље, тако да извјештаји Сиријске опсерваторије за људска права и друге активистичке организације – Сиријске генералне револуционарне комисије, не могу да буду независно провјерени.

Према процјенама УН, у суровом обрачуну Асадовог режима са демонстрантима убијено је до сада више од 5.000 људи.

Сирија је данас, такође, потписала у штабу Арапске лиге у Каиру споразум којим се обавезала да ће дозволити посматрачима те организације улазак у земљу.

Томе је претходио снажан притисак међународне заједнице на Дамаск, као и талас оружаних сукоба сиријске војске са дезертерима из армије, због чега су се развиле бојазни од могућег грађанског рата.

Арапски лидери упозорили су претходних дана сиријски режим да ће ако не дозволе улазак посматрача у земљу тражити од Савјета безбједности УН да предузме кораке против Дамаска.

Генерална скупштина УН данас је осудила кршење људских права које спроводи Асадова влада, и позвала на моментални прекид насиља и „без даљег одлагања” примјену мировног плана Арапске лиге, који је договорен прошлог мјесеца.

Критичари сиријског режима страхују да режим из Дамаска, иако се обавезао да ће пустити посматраче у земљу, заправо неће дозволити неограничени приступ свим проблематичним тачкама и вјерују да је влада одуговлачењем да потпише споразум заправо „куповала вријеме”.

Сиријски министар спољних послова Валид ал-Моалем одбацио је те оптужбе и навео да је одуговлачење владе да потпише споразум о дозволи посматрачима да уђу у земљу изазвано одбијањем Арапске лиге да „све до сада” прихвати измјене које је тражила Сирија, не наводећи више детаља.

Он је додао да ће посматрачи имати једномјесечни мандат, који ће бити продужен за још један мјесец, ако се обе стране сложе.

Посматрачи ће моћи „слободно” да се крећу „под заштитом сиријске владе”, додао је Моалем, али је нагласио да ће им бити забрањен приступ осјетљивим војним локацијама.

Арапска лига тражила је од Сирије да уклони тенкове и тешко наоружање са улица, започне разговоре са опозиционим лидерима и дозволи радницима за људска права и новинарима да уђу у земљу, заједно са посматрачима те организације.

Сирија је прошлог мјесеца прихватила тај споразум, али је онда поставила услове Арапској лиги, како би уопште почела да га примјењује. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *