Најбогатији људи у технолошкој индустрији осиромашили преко ноћи

Мултимилијардери који стоје иза најуспешнијих ИТ компанија као што су Фејсбук, Амазон и Алфабет ових дана су у шоку и дубокој жалости.

субота, децембар 2, 2017 / 15:53

Због пада Насдак 100 тржишног индекса вриједности.

Овај најгори пад у последња три мјесеца, најбогатији људи ИТ индустрије и те како су осјетили на својој кожи.

Ови информациони гиганти су изгубили око 7,6 милијарди долара свог богатства. Изненађујући пад долази послије изузетно успјешног Црног петка празника куповине током којег је власник Амазона Џеф Безос постао најбогатији човјек на планети.

На његову жалост богаташки рекорд је био кратког вијека. Његово богатство је умањено за 2,5 милијарди долара па је тако остао да живи са „биједних“ 97,5 милијарди.

Најтужнији ових дана је дефинитивно Марк Закерберг јер је он највише страдао. Имовина му је умањена за 2,9 милијарди долара.

Ту негдје су и сироти власници Алфабета Сергеј Брин и Лари Пејџ који су изгубили свако по милијарду долара, док је главнокомандујући Нетфликса изгубио смијешну суму од 133 милиона долара.

Како се десио пад вриједности најуспјешнијих ИТ компанија?

Разлози су политичке природе – Републиканци желе да донесу закон који ће промијенити порез за акције технолошких компанија.

Тренутно је 18,5% али очекује се значајна промјена, што је утицало на шпекулативне активности на тржишту.

И док Амазон након успјешног Црног петка са нестрпљењем очекује Божићну шопинг хистерију, остали немају превише разлога за оптимизам.

Гугл се налази у бројним парницама у којима може да изгуби 10 пута више новца него што се сад десило.

Ни Марку Закербергу не цвјетају ИТ руже. Истина, његови проблеми су минорни и углавном се своде на борбу са конкуренцијом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *