Најављен 52. Октобарски салон

Октобарски салон, који се традиционално сваке јесени одржава у Београду, ове године ће представити радове савремених умјетника према концепту селекторке Аленке Грегорич из Словеније и кустоскиње Галит Еилат из Израела. Симулација, експеримент и реконструисање догађаја, према ријечима Галит Еилат, кључне су ријечи којима се може објаснити суштина концепта овогодишњег Салона, док срж чини питање како […]

четвртак, април 14, 2011 / 12:09

Октобарски салон, који се традиционално сваке јесени одржава у Београду, ове године ће представити радове савремених умјетника према концепту селекторке Аленке Грегорич из Словеније и кустоскиње Галит Еилат из Израела.

Симулација, експеримент и реконструисање догађаја, према ријечима Галит Еилат, кључне су ријечи којима се може објаснити суштина концепта овогодишњег Салона, док срж чини питање како створити одговорност у савременом друштву, независно од тога да ли је ријеч о онима који креирају културне производе или о онима који су њихови потрошачи.

Жеља кустоса јесте да изложбом која ће имати мултимедијални карактер подстакну расправе о грађанској послушности и покоравању властима, конформизму и друштвеној одговорности.

Главна изложба биће конципирана тако да глобалне проблеме савременог друштва представи из аспекта региона југоисточне Европе, односно да их сагледа кроз локалне догађаје.

Александар Пековић, замјеник градског секретара за културу, рекао је да је овогодишњи буџет за организацију Октобарског салона на нивоу прошлогодишњег – 22 милиона динара обезбиједила је Скупштина Београда, а четири милиона Министарство културе Србије.

Према његовим ријечима, простори у којима ће се одвијати главна изложба и пратећи програми манифестације још увек нису одређени, мада постоји могућност да се и ове године искористи зграда у Ресавској улици, која је и прошле године била централно мјесто одржавања Салона. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *