Награде филмским умјетницима: Новковић, Гилић и Михић

Награде Удружења филмских умјетника Србије уручене су данас редитељу Влатку Гилићу и сценаристи Гордану Михићу за укупни допринос умјетности Филма, као и Олегу Новковићу за стваралаштво у 2011. години. На свечаности у Дому синдиката предсједница Удружења Вера Влајић истакла је да је УФУС добио званични статус репрезентативног удружења. Предсједник комисије за додјелу признања Божидар Зечевић […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 18:06

Награде Удружења филмских умјетника Србије уручене су данас редитељу Влатку Гилићу и сценаристи Гордану Михићу за укупни допринос умјетности Филма, као и Олегу Новковићу за стваралаштво у 2011. години.

На свечаности у Дому синдиката предсједница Удружења Вера Влајић истакла је да је УФУС добио званични статус репрезентативног удружења.

Предсједник комисије за додјелу признања Божидар Зечевић истакао је да су ове награде важне јер их дају колеге, без мијешања полтичара.

Гилић је, захваљујући се за награду, цитирао Вилијема Фокнера да је "умјетност – срце на врху игле".

"Волео бих да то срце не искрвари у друштву које не препознаје праву вредност уметника", рекао је он.

Михић је изјавио да је за њега ова награда за животно дјело сигурно најзначајнија. "Можете добити награде разних институција и Фестивала, али оно што вам дају људи са којима сте провели живот, пробуди осећања која су најблажа срцу", истакао је он.

Новковић, који је награђен за режију Филма "Бели, бели свет", рекао је да је и њему најважније шта кажу колеге, људи који познају филм и његове вриједности.

Удружење Филмских умјетника додијелило је и једну диплому – правници Гордани Давид за допринос примјени и остваривању ауторских права у области Филма.

Она је истакла да ми имамо Закон о ауторским правима, али да се не поштује, а да за област филма постојећи прописи нису довољни.

Овом приликом представљена је књига "За васкрс српског Филма".

Како је објаснио Зечевић, часопис УфУС-а "Нови Филмограф" више не излази, "јер су му ускраћена средства након оштрих текстова на рачун Министарства културе" (о приватизацији ‘Авала Филма’, продаји биоскопа, афери са Филмским центром…).

"Нашли смо спонзора за књижицу и објавили избор текстова из нашег часописа од 2001. године наовамо, управо оне који су некоме сметали. Циљ нам је да подаци из најмрачнијег периода за српски Филм остану доступни широј јавности", нагласио је Зечевић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *