Нагодба за Жупљанинове „јатаке“

БЕОГРАД – Оптужени „јатаци“ хашког оптуженика Стојана Жупљанина нагодили су се са Тужилаштвом за ратне злочине Србије, па је тако петоро од шесторо прихватило условне казне затвора, док ће једно од њих добити електронску наруквицу. Адвокат Љуба Апро, који брани Винку и Млађена Марјановића, потврдио је за овај лист да су они прихватили казне од […]

субота, април 16, 2011 / 06:58

БЕОГРАД – Оптужени „јатаци“ хашког оптуженика Стојана Жупљанина нагодили су се са Тужилаштвом за ратне злочине Србије, па је тако петоро од шесторо прихватило условне казне затвора, док ће једно од њих добити електронску наруквицу.

Адвокат Љуба Апро, који брани Винку и Млађена Марјановића, потврдио је за овај лист да су они прихватили казне од по годину дана затвора, условно на три године.

"Били смо на састанку са тужилаштвом, и с обзиром на понуду коју смо добили, друштвену опасност овог кривичног дела, прихватили смо споразум. Томе је допринела чињеница и да они немају новца за трошкове судског поступка, као и њихово искрено држање током целог поступка. Споразум ћемо потписати у среду", каже Апро.

Параф на споразум који предвиђа исту казну очекује се и у случају Слободана Копривице и Милорада Копривице. Најстроже у овом случају, али такође са условном казном, прошао је првооптужени Ковиљко Ловре. Њему је тужилаштво понудило годину дана затвора, условно на четири мјесеца.

Са најблажом санкцијом, за сада, прошао је Никола Тепић. Он ће, ако у сриједу буде потписао споразум, а судија га буде одобрио, годину дана носити електронску наруквицу. Коначну ријеч даће суд, као и у осталим случајевима, напомињу.

За скривање Жупљанина оптужени су Слободан Копривица (64), суботички професор Ковиљко Ловро (56), који је некадашњи предсједник Извршног вијећа Војводине, Млађен Марјановић (57), Винка Марјановић (55), Милорад Копривица (57) и Никола Тепић (59). Они се бране са слободе, а оптужени су да су од маја 2002. до јуна 2008. године на подручју Новог Сада, Бачког Петровца, Суботице, Панчева и Београда крили Жупљанина, пружали му уточиште у својим кућама, становима и викендицама или му на други начин помагали да га државни и други органи не открију и не ухапсе.

Стојан Жупљанин се у Србији скривао помоћу докумената на име Бранислав Вукадин, која је добио од Центра безбједности Пале. Жупљанин је ухапшен у стану једног од оптужених Николе Тепића у Панчеву 11. јуна 2008. године, а убрзо потом је изручен Хашком трибуналу. Некадашњем начелнику полиције бањалучке регије Стојану Жупљанину и првом министру унутрашњих послова Републике Српске Мићи Станишићу суди се у Хагу по оптужници за прогон несрпског становништва у 20 општина БиХ од априла до децембра 1992. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *