На Земљи ће до краја године бити седам милијарди људи

Број становника Земље већ ове године достићи ће бројку од седам милијарди! У посљедњих 60 година, од 1950. просјечан број дјеце у свијету се преполовио. Са пет на 2,5 по жени. "То је посљедица развоја и успјешног планирања породице", каже Томас Битнер, замјеник шефа Одјељења за демографију при УН. И ту је крај добрих вијести. […]

уторак, мај 10, 2011 / 13:18

Број становника Земље већ ове године достићи ће бројку од седам милијарди!

У посљедњих 60 година, од 1950. просјечан број дјеце у свијету се преполовио. Са пет на 2,5 по жени. "То је посљедица развоја и успјешног планирања породице", каже Томас Битнер, замјеник шефа Одјељења за демографију при УН.

И ту је крај добрих вијести. Јер, управо у најсиромашнијим земљама чији становници живе у врло тешким условима, још се рађа превише дјеце – јавља "Дојче веле".

Када би стопе наталитета остале какве су сада, на крају овог вијека на свијету би живјело око 27 милијарди људи, четири пута више него сада!

Само у Нигерији теоретски би живјело два милиона људи више. Насупрот томе, у Њемачкој би се број становника преполовио, а у Кини смањио за 500 милиона. Међутим, прогнозе УН заснивају се на другим претпоставкама, каже Битнер.

"Оне, углавном, полазе од тога да ће се доминантни трендови из прошлости, приступ мјерама за планирање породице, смањење морталитета – и убудуће наставити. Укључујући ту и друге напоре, али посебно мјере за планирање породице и смањење смртности мајки и дјеце" – наводи он.

Основу претпоставке да ће се број дјеце по жени у сиромашним и најсиромашнијим земљама и даље смањивати, демографи УН темеље на очекивању да ће на Земљи живјети 10 милијарди становника у 2100. години.

Али, уколико просјечни број дјеце буде већи само за пола дјетета, вијек ће се завршити са 16 милијарди људи. То је највиша варијанта и стручњаци УН и њу сматрају реалистичном.

У најнижој варијанти, са пола дјетета по жени мање, свјетско становништво би се до краја овог вијека чак смањило и имало би шест милијарди- што значи мање него данас. Та велика разлика од десет милијарди показује велики утицај мање или више успјешне демографске политике.

Ренате Бер из задужбине "Свјетско становништво" каже да је "коректура прогноза за 2050 годину, односно повећање за 200 милиона објашњава чињеницом да није дошло до смањења просјечног броја деце, као што се то очекивало 2008, а то је знак за узбуну".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *