На снагу ступила одлука Француске у вези забране ношења бурки и никаба

Француска је прва земља у Европи у којој је данас ступила на снагу забрана ношење бурки и никаба на јавном мјесту, а за муслиманске жене које устрајау у намјери да носе вео који покрива цијело лице предвиђена је казна од 150 евра. Званичници процењују да мање 2.000 жена у укупној мулиманској популацији у Француској, која […]

понедељак, април 11, 2011 / 14:42

Француска је прва земља у Европи у којој је данас ступила на снагу забрана ношење бурки и никаба на јавном мјесту, а за муслиманске жене које устрајау у намјери да носе вео који покрива цијело лице предвиђена је казна од 150 евра.

Званичници процењују да мање 2.000 жена у укупној мулиманској популацији у Француској, која броји између четири и шест милиона, носи никабу или бурку, што је традиционални дио ношње у арапским земљама и у јужној Азији, наводи агенција АФП.

Полиција је прошле недјеље добила упутство као помоћ у спровођењу забране, у коме се наводи да се бурка женама не уклања силом и да се забрана не односи на ношење вела који покрива читаво лице унутар приватних аутомобила, уз подсјећање полицајаца да у таквим случајевима треба да узимају у обзир важеће правило за безбједност на путевима.

Многи муслимански лидери изјаснили су се против ношења бурке, али и против новоуведеног закона у Француској, која има најбројнију муслиманску мањину у Европи, навео је Ројтерс.

Британска агенција истиче да је вријеме за ступање закона на снагу "веома осјетљиво", пошто је владајућа партија Унија за народни покрет предсједника Николе Саркозија позвала на дебату о мјесту ислама у Француској – потез који су неки оцијенили као ризик од жигосања дијела становништва.

Забрана ношења бурке довела је до протеста у Француској, гдје је полиција прије два дана ухапсила 59 људи, од којих једног при доласку у Француску из Велике Британије, навео је портпарол полиције.

Трговац некретнинама, муслиман Рашид Неказ позвао је на молитву у катедрали "Нотр Дам" у центру Париза и понудио помоћ муслиманкама у плаћању казне.

Неказ планира да прода некретнине у вриједности од око два милиона евра да би финансирао ту кампању.

"Позивам све слободне жене, које то желе, да носе вео на улици и прикључе се грађанској непослушности", навео је Неказ на сајту.

Француска је закон о забрани бурки донијела у октобру прошле године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *