На сајму иновација: Свашта дјеца знају

Репортерска екипа Фронтал.РС посјетила је данас Бањолучки велесајам. Прочитајте и погледајте шта су забиљежили. Пишу: Јелена Михајловић и Марко Шиниковић Фронтал се и до сада, у складу са својом мисијом, чешће од осталих бавио иновацијама и промовисао ову врсту активности, па смо јутрос скокнули да видимо шта има занимљиво на 13-ој међународној изложби иновација, идеја, […]

уторак, април 12, 2011 / 19:00

Репортерска екипа Фронтал.РС посјетила је данас Бањолучки велесајам. Прочитајте и погледајте шта су забиљежили.

Пишу: Јелена Михајловић и Марко Шиниковић

Фронтал се и до сада, у складу са својом мисијом, чешће од осталих бавио иновацијама и промовисао ову врсту активности, па смо јутрос скокнули да видимо шта има занимљиво на 13-ој међународној изложби иновација, идеја, и стваралаштва " ИНОСТ младих 2011". Док тражимо првoг саговорника, средњошколци из Приједора показују своју замјену за “кулер“.

Саговорник je био као поручен. Магистар технолошких наука и предсједник удружења иноватора Бања Луке, Здравко Шпирић, упознао нас је са појединостима овогодишње изложбе. Примјетили смо да ове године има највише излагача из основне школе, а најмање са факлутета. Због чега?

– Из података који су мени доступни видимо да су овдје 31 основна и 24 средње школе. Ми смо задовољни, јер ове године имамо више излагача него претходних година. Што се тиче факултета, ове године су се пријавила само 3 факултета из Бање Луке и 1 из Београда са својих 10 иновација. Наш циљ је да анимирамо младе људе који су на факултетима и да они што више учествују на сајму. Међутим, нама ни сами факултети нису дали пуну подршку кроз своје програме рада и нису довољно мотивисали своје студенте. Надамо се, барем имамо обећање од Министарства науке, просвјете и културе да ћемо у будуће имати више излагача са Бањолучких универзитета. Ове године смо имали окрлугли сто под називом „Иновације, метахронике и информатике„. И заиста након овог округлог стола смо схватили и усвојили стратегију како да за идући сајам привучемо више факултета и да их што више анимирамо.

Ако смо мислили да су Линукс и УБУНТУ појмови за које знају само студенти програмирања, преварили смо се:

Шпирић каже да је Министарство науке, просвјете и културе пружило подршку “ИНОСТ-у“, као и Републичко – педагошки завода. Он је издвојио неке иновације као веома успјешне.

– Свака иновација је битна за државу и производњу у њој. Било то да се ради о индустрији или привреди, сви су они битни за нас за развој привреде и општег развоја друштва. Наравно ту је битна и она финансијска ситуација. А што се тиче иновација издвојио бих фирму из Турбина ИПД који су освојили Европску унију са својом вјетротурбином, а такође фирма која извози хидро-водоник је понос нашег Удружења иноватора. И на крају бих споменуо своју иновацију, за противградну заштиту на подручју Републике Српске, која би пуно помогла у овом значајном проблему за нас.

Смишљено је веома допадљиво рјешење за реконструкцију Архива РС

Разговарали смо и са стручним сарадником Института за интелектуално власништво БиХ уреда у Бањој Луци, Сњежаном Станојевић, која нам је објаснила чиме се овај институт бави.

-Наш институт се бави заштитом индустријског власништва под којим подразумијевамо заштиту патената, жигова, индустријског дизајна, као и заштитом ауторских права разних организација, даље, заштитом појединачних аутора и њихових права.

На нивоу државе закон о интелектуалном власништву је донешен 1. јануара али се овај институт у свом раду ослања и на законе ЕУ о заштити оваквог типа власништва. Партнерски однос овај инситут остварује и са Министарством науке и технологије, универзитетима, разним информативним центрима о правима грађана, али и са организатором овог сајма, Савезом иноватора РС.

Канцеларија Института за интелектуално власништво БиХ у Бањој Луци активно ради већ 2 године, док канцеларије такође постоје у Мостару и Сарајеву, гдје је и центар института и гдје се врши сама заштита интелектуалног власништва, док се у осталима могу поднијети пријаве за заштиту.Интересовали смо се о условима који су потребни да би нешто стекло статус патента.

-Услови који морају бити испуњени да би се нешто прогласило патентом јесу инвентивност производа, његова индустријска примјењивост и неоткривеност у досадашњој пракси дјеловања. Такође један од важних услова јесте услов новости ради чијег испуњења вршимо консултовање свјетске базе података патената чије информације су нам доступне – рекла нам је Сњежана Станојевић.

Како се показало, најбројнији излагачи ипак су били наши најмлађи, ђаци основних школа који су бројем превагнули остале попут средњошколаца, док су они у чије се образовање и идеје највише уздамо ради промјена у друштву, млади људи са факултета, присуствовали на само три изложбена штанда. Овакав распоред генерација можда и одсликава право стање наших факултета који се, како изгледа, научним радом уопште и не баве.

Чини се да иновације, и научни рад уопште и даље остају у сфери хобија и неке врсте “прављења домађе гаџетерије“, а успјех је могућ само код изузетног прегалаштва појединаца као што је случај са фирмом Турбина ИПД, о којој смо већ писали.

Књига за крај

Заједно са ИНОСТ-ом, данас је у сали Бањолучког велесајма отворен и прољећни сајам књиге.

За разлику од првог, веома бучног и посјећеног, на овом сајму књиге, као и на осталима, који су изгледа у Бањој Луци честа и насумична појава, влада тишина као библиотеци.

Најављено је око 40 излагача, али не би се рекло да их је било толико. Вјероватно дупло мање од тог броја.

Ово и није прави сајам, већ онако успутни. Како смо сазнали на штанду “Службеног гласника“, нема подршку министарства већ је то неки вид самоорганизовања неколико издавача.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Vijest vam je ekstra sve pohvale, mnogo mi se svidja i zaista je super sto ste iskombinovali razne price na jednom mjestu. Ja sam bio isto tamo, mada mi se nije svidio sajam knjiga, ali Inest je bio super. Pozdrav svima u redakcijiB-)

  2. Мала замјерка, нисте написали од кад до кад траје сајам? А и клипови су могли мало боље бити снимљени, први клип је требао детаљније приказати рачунар, а сви су испали као да сте се људима унијели камером у лице. 🙁

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *