На Кипру откривене залихе гаса

У близини обале Кипра потврђено је постојање залиха природног гаса од 140 до 225 билиона метара кубних, саопштио је данас предсједник Деметрис Христофијас. Владин портпарол изјавио је да је ово "умјерена процјена" америчке компаније "Нобл енерџи", која је управо окончала пробно бушење 165 километара јужно од Кипра, пренијела је Синхуа. Залихе природног гаса од 200 […]

среда, децембар 28, 2011 / 17:48

У близини обале Кипра потврђено је постојање залиха природног гаса од 140 до 225 билиона метара кубних, саопштио је данас предсједник Деметрис Христофијас.

Владин портпарол изјавио је да је ово "умјерена процјена" америчке компаније "Нобл енерџи", која је управо окончала пробно бушење 165 километара јужно од Кипра, пренијела је Синхуа.

Залихе природног гаса од 200 билиона кубних метара довољна је за снабдијевање Кипра у периоду од скоро 200 година, рекао је Христофијас на конференцији за новинаре коју је преносила телевизија.

Кипарски предсједник додао је да су залихе гаса дебеле 100 метара и да се простиру на површини од 103 квадратна километра, на дубини од 5 861 метара.

Христофијас је рекао да је потребно обавити још једно пробно бушење прије почетка експлоатације. Са Израелом је планирана заједничка градња гасовода дужине 185 километара и фабрике за прераду гаса у течан облик, по цијени од десет милијарди евра.

Гас у течном стању на крају ће се слати у земље ЕУ, које желе да осигурају алтернативне изворе енергије.

Христофијас је рекао да ово откриће има "историјски значај", јер ће створити услове за развој Кипра и његовог комплетног становништва.

Овај коментар односио се на турску заједницу на Кипру, која од 1974. године живи у енклави под контролом турске армије.

Истраживање о налазиштима гаса обављено је упркос снажном противљењу Турске, која тврди да су тиме прекршена права Турака на Кипру.

ЕУ и САД су подржале кипарске власти у намјери да користе ресурсе који јој припадају по Конвенцији УН о поморском праву.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *