На дну Атлантика пронађена и друга црна кутија кобног лета “Ер Франса“

Истраживачки тимови пронашли су у близини сјевероисточне обале Бразила и другу црну кутију из авиона компаније „Ер Франс” који се срушио у Атлантски океан 2009. године. Друга црна кутија садржи аудио рекордер и вејрује се да ће снимак разговора у кокпиту током последњих минута лета додатно помоћи у откривању узрока несреће у којој је погинуло […]

уторак, мај 3, 2011 / 17:07

Истраживачки тимови пронашли су у близини сјевероисточне обале Бразила и другу црну кутију из авиона компаније „Ер Франс” који се срушио у Атлантски океан 2009. године.

Друга црна кутија садржи аудио рекордер и вејрује се да ће снимак разговора у кокпиту током последњих минута лета додатно помоћи у откривању узрока несреће у којој је погинуло 228 људи.

„Истраживачки тим је пронашао и идентификовао аудио рекордер из кокпита,„ саопштио је француски Истражни биро.

Представница бироа је рекла да ће црна кутија бити послата у Француску до краја идуће недеље. Према њеним ријечима, „кутија споља дјелује у добром стању”, али власти ће знати да ли снимак може да се искористи тек када је отворе у Француској, пренио је Ројтерс.

Истраживачки тимови пронашли су, јуче, послије двије године потраге, прву од двије црне кутије из авиона, која је садржала податке о лету.

Олупина авиона „ербас 330-203” пронађена је прошлог мјесеца, послије дуге потраге на око 10.000 квадратних километара морског дна.

Остаци летјелице откривени су тек из четвртог покушаја, уз помоћ робота који може да функционише на дубини од 4.000 метара испод површине океана.

Авион „Ер Франса” који је летио за Париз срушио се 1. јуна 2009. пошто је улетио у снажну олују, четири сата послије полијетања из Рио де Жанеира. У авиону су се налазили путници из више од 30 земаља, већином из Француске, Бразила и Њемачке.

Стручњаци кажу да су подаци из црне кутије, укључујући и разговоре међу посадом у кокпиту, једина нада да се открије узрок пада авиона у којем није било преживјелих.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *