На данашњи дан прије 78 година убијен Александар Карађорђевић

На данашњи дан прије 78 година у Марсеју, у Француској, убијен је српски краљ Александар Први Карађорђевић. Краљ Александар Први Карађорђевић убијен је приликом државне посјете Француској, у коју је отпутовао да би учврстио одбрамбени савез против нацистичке Њемачке. Заједно са њим 9. октобра 1934. године убијен је и француски министар иностраних послова Луј Барту, […]

уторак, октобар 9, 2012 / 10:55

На данашњи дан прије 78 година у Марсеју, у Француској, убијен је српски краљ Александар Први Карађорђевић.

Краљ Александар Први Карађорђевић убијен је приликом државне посјете Француској, у коју је отпутовао да би учврстио одбрамбени савез против нацистичке Њемачке.

Заједно са њим 9. октобра 1934. године убијен је и француски министар иностраних послова Луј Барту, док је атентатор, Владимир Георгијев Керин, звани Владо Черноземски, погођен са више метака у тијело, исјечен ударцима сабље и линчован од гнијевне масе.

Права верзија трагичне судбине краља Александра, који је био стуб јединствене државе јужних Словена и новог европског поретка на југоистоку Европе, остала је неразјашњена.

Многи историчари и познаваоци тог времена тврде да иза атентата стоје тајне службе земаља које су тежиле ревизији Версајског поретка /Италија, Њемачка, Мађарска/, док су извршиоци били чланови усташке организације коју је предводио Анте Павелић и чланови пробугарске струје ВМРО.

Краљ Александар Први је из луке Зеленика, у Црној Гори, разарачем Југословенске краљевске морнарице "Дубровник" испловио за Француску, која му је приредила величанствен дочек, о чему свједоче и филмски записи.

Званичан дочек по протоколу био је предвиђен у Паризу, гдје је требало да га дочека предсједник Републике, а у Марсеју су га дочекали министар иностраних послова Луј Барту и генерал Жозеф Жорж, члан Високог ратног савјета.

Свечана поворка се из луке упутила према центру бурно поздрављана од великог броја грађана Марсеја, а када су краљева кола стигла на трг испред палате Берзе, у 16.20 часова један човјек искочио је из гомиле, носећи у десној руци букет цвећа и на француском викнуо: "Живио краљ"!

Изненада је скочио са десне стране на папучицу аутомобила, одбацио букет цвијећа и из револвера испалио више хитаца у правцу краља.

Француски пуковник Пиоле, који је био најближи догађају, са коња је сабљом убицу оборио на земљу, али атентатор је и у паду, са земље, наставио да пуца на све око себе, након чега су два полицајца испалила неколико хитаца у атентатора, који је већ био оборен.

Због гужве на улици, аутомобил са рањеним краљем милио је до полицијске станице, гдје је краљу пружена прва помоћ, али ране су биле смртоносне и он је издахнуо неколико минута послије 17.00 часова, не долазећи свијести.

Краљ Александар сахрањен је 18. октобра на Опленцу у задужбини његовог оца Петра Првог Карађорђевића.

Стотине хиљада људи је цијелим путем кроз тадашњу Југославију одавало почаст убијеном владару, а у станицама гдје је воз стајао интонирана је, тродјелна, југословенска химна /Боже правде – Лијепа наша – Напреј заставе славе/.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *