Н1 покушала да сатанизује француског хуманитарца, снимак нису смјели пустити на јутјуб

На званичном Јутјуб каналу телевизије Н1, као и на њиховом сајту, постављени су видео снимци свих гостију из јучерашње емисије. Једини снимак ког нема је гостовање Арноа Гујона, првог човјека француске НВО „Солидарност за Косово“.

субота, децембар 2, 2017 / 16:37

Прва два минута водитељка Марија Антић говорила је са Арноом о његовом хуманитарном раду на Косову, да би му после тога почела постављати питања у вези са политичким опредјељењем, везама са француским идентитарцима, десничарима, те покушавала да га представи као фашисту.

Хуманитарац који је дошао из Француске и настанио се у Србији, покушао је да објасни или боље рећи да је покушао да се одбрани, од оваквих напада, будући да је постао главна мета антисрпских медија. Знак за његову сатанизацију практично је озваничила ноторна Весна Пешић, која је на његову објаву о обављеној акцији написала: Овај хвалисави добротвор.

– Ја се у српским и француским медијима трудим да правим разлику између хуманитарног рада, који је нешто позитивно и који треба да окупи људе. То је оно што радимо од 2004. године. Зато смо успели да скупимо око себе 12.000 донатора који долазе из различитих сфера и свако има своје мишљење, али сви смо окупљени око једне идеје: помоћи Србима на Косову. Тако да политика не улази и нашу причу јер нам је циљ да урадимо нешто конкретно за те људе, без обзира на то шта ко мисли и зашто то ради – одговорио је Гујон.

Поводом срамног напада на ТВ Н1 Арно је подијелио своју реакцију на друштвеним мрежама.

„Почетком недеље звала ме је редакција телевизије Н1 да гостујем у емисији „Нови дан“ у петак, 1. децембра. Рекли су ми да желе да разговарамо о мом хуманитарном раду и да најавимо на крају трибину коју ћу одржати на Факултету политичких наука.

Био сам пресрећан што ћу коначно имати прилику да говорим о својим хуманитарним акцијама на Н1, пошто ме до тада ниједном нису позвали да гостујем. Такође ме је радовала чињеница што ћу моћи да објасним гледаоцима телевизије Н1 у каквној нехуманој ситуацији се налазе Срби на Косову и Метохији, пошто се на том каналу ретко говори о томе. Међутим, о томе скоро да није било речи. О мом 13-годишњем раду смо причали само 3 минута. О хуманитарној ситуацији у енклавама ни минут.

Остатак времена сам морао да одговарам на нападе новинарке која је покушавала да ме дестабилизује. Питала ме ког сам политичког опредељења, покушала да оцрни мене и мој рад повезујући ме са идентарцима у Француској и националистима у Србији, пошто сам учествовао на Видовданском маршу 2009. године, када сам 15 дана ишао пешке од Београда до Газиместана.

Искористила је и аргумент да је један националистички покрет окачио моју слику на свом сајту. Очигледно је да су се пажљиво припремили за те нападе и да су имали намеру да ме демонизују како би ме приказали као лошег момка. Пошто нису успели у томе, онда су цензурисали интервју и нису га објавили на свом сајту.

Данас се осећам повређено и мислим да то нисам заслужио. А што се тиче питања о Блоку идентитараца у Француској, то питање ме је вратило 10 година уназад. Тај покрет чији сам био члан више и не постоји, није био ни у левици ни у десници, залагао се за чврсту миграциону политику и биоп проевропски оријентисан. Био је и једнини покрет такве врсте који је био просрпски оријентисан по питању Косова и то ми се много свидело. Одавно сам га напустио како бих се у потпуности посветио свом хуманитарном раду.

У Француској сам морао често да се правдам због помоћи коју пружамо Србима на Косову, али искрено нисам очекивао да ћу то морати да урадим и у Београду.“1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *