Мур: Трећи ентитет само пуста жеља

Замјеник америчког амбасадора у БиХ Џонатан Мур изјавио је данас у Брчком да БиХ не треба трећи ентитет јер је ситуација у земљи ионако компликована, па био то само довело до погоршања стања. Мур сматра да трећи ентитет није у интересу мира, стабилности и разума у БиХ, а поготово као начин рјешавање кризе у Федерацији […]

петак, новембар 18, 2011 / 08:21

Замјеник америчког амбасадора у БиХ Џонатан Мур изјавио је данас у Брчком да БиХ не треба трећи ентитет јер је ситуација у земљи ионако компликована, па био то само довело до погоршања стања.

Мур сматра да трећи ентитет није у интересу мира, стабилности и разума у БиХ, а поготово као начин рјешавање кризе у Федерацији БиХ.

„Због сложености власти у Федерацији ситуација је прекомпликована, а нарочито јер нема политичке воље. То је опасна и непријатна комбинација“, рекао је Мур Срни.

Према његовим ријечима, политичари у ФБиХ имају своје планове у погледу реформе власти, али су они, нажалост, међусобно удаљени и од рјешења.

„Они морају наћи неки компромис, а подвлачим да компромис није нешто прљаво или нека увредљива ријеч, већ он представља побједу“, навео је Мур.

Одговарајући на питање да ли је амерички став о питању терористичког напада на амбасаду САД у Сарајеву нешто друкчији након што се испоставило да је било умијешано више особа, Мур је рекао да се о томе могу извлачити разни закључци, али да ће званичан став његове земље бити познат тек кад се заврши истрага.

Он је подсјетио да је истрага још у току и да су у њу укључени агенти из ФБИ, а нагласио је и да постоји добра сарадња са Тужилаштвом БиХ, са полицијама и министрима на свим нивоима.

„Тај човјек (Мевлид Јашаревић) пуцао је на нашу амбасаду и на наше особље, односно на моје колеге. Није то било само пуцање на травњак или фасаду, један полицајац који је бранио нашу амбасаду је рањен. Више колега који раде са нама су били под пријетњом овог појединца. Да ли је он добио инструкцију да то уради, да ли је лично учинио или са људима који су га довезли, све су то ствари за које ће одговор дати резлтати истраге“, рекао је Мур Срни.

Припадник вехабијске заједнице Мевлид Јашаревић извршио је 28. октобра терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву. Осим Јашаревића, у притвору је и Емрах Фојница, те Дино Печенковић и Муниб Ахметспахић, који су, такође, осумњичени за тај терористички напад. 0 КОМЕНТАРА

 1. Појаснимо :
  БИХ је састављена од два ентитета , један ентитет је република ,а други федерација .
  Федерација је сатстављена од федералних елемената у овом случају ,као и у случају Швице ,кантона .
  Глупо је причати о федералном уређењу БИХ , то би значило да РС постаје кантон .
  Рјешење проблема је да да Федерација има федерално уређење , да једни кантони не прегласавују друге у погледу избора члана пресједништва , федералне владе , скупштине итд , а недај боже да неки кантони намећу одлуке другом ентитету Републици .
  Хоће ли подјелити та два полумјешовита кантона , хоће ли укинути федерацију ,нас не интересује , само ми у Федерацију не улазимо , заједница Федерације и републике , може бити само конфедерација или унија и то ће остати једино ако не смијените опет 1000 политичара и на силу опет укинете овлаштења , што је и створило овај хаос и неслагања са уставом и здравом логиком , код избора хрватског члана пресједништва . А ко је овај МУр јели ово онај што снима филмове и што протествује у америци , 99 % и то , како да се уреди тај систем ?

 2. Американци свјесно умањују политичку тежину терористичког акта у Сарајеву, јер индиректно контролишу вехабијски покрет за своје потребе. Ово се мало отело контроли па су се ушепртљали шта да кажу. А Срби би по свему требало да буду жртвени јарци за тероризам. Овај лик је лицемјеран колико је тежак!

 3. Срећан ти рођендан Хрватска Републико Хецег Босно, Бусовача, Кисељак, Витез, Жепче, Усора, Рама, ……..до Дрвара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *