МУП апелује да се слави, а не пуца

Министарство унутрашњих послова Републике Српске спроводи акцију „Петарде нису играчке“, а све у циљу да предстојећи празници протекну у безбједном окружењу, без употребе ватреног оружја и пиротехничких средстава.

петак, децембар 15, 2017 / 10:27

Имајући у виду да су новогодишњи и божићни празници период када се може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава и незаконита употреба оружја, МУП Републике Српске организује низ активности које прије свега имају за циљ подизања друштвене свијести о опасностима и посљедицама употребе пиротехничких средстава и незаконите употребе ватреног оружја.

Полицијски службеници у циљу едукације дјеце и младих организују предавања у основним и средњим школама у Републици Српској како би их упознали са опасностима и посљедицама употребе пиротехнике, а намјера је да се у ову акцију укључе и представници локалних заједница, просвјетно-образовне установе, ученичко-родитељски савјети, невладине организације и други субјекти, како би анимирали читаву друштвену заједницу на сузбијању ове појаве.

Игре са петардама нису безопасне и нестручно руковање са пиротехником може оставити трајне посљедице по човјека. Најризичнија, али истовремено и најугроженија је групација дјеце и малољетника. Само у току ове године у Руду је забиљежен случај када је седамнаестогодишњаку ампутиран прст десне руке усљед детонације пиротехничког средства. Такође, прије два дана у Бањалуци тешке тјелесне повреде у предјелу главе задобио је једанаестогодишњак.

С тога посебно апелујемо на родитеље да дјецу упознају са посљедицама које могу настати усљед употребе питотехнике и да су они одговорни за бригу о њима, у супротном су законом предвиђене санкције.

Употреба петарди и других пиротехничких средстава на јавним мјестима кажњива је Законом.

У циљу спречавања неовлаштене продаје пиротехничких средстава, полицијски службеници МУП-а Републике Српске у сарадњи са надлежним општинским инспекцијским службама, интензивираће контролу продавница које имају законско овлаштење да продају пиротехнику, односно власници ових продавница биће упозорени да куповина и продаја ових производа мора бити у складу са важећим прописима.

У овој акцији за прошле новогодишње и божићне празнике полицијски службеници МУП-а Републике Српске су одузели 17.932 комада пиротехничких средстава.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *