Мун: БиХ све више заостаје за сусједима

БиХ све више заостаје за својим сусједима, јер за разлику од држава у региону није провела неопходне реформе нити је правила помаке у процесу евроатлантских интеграција, оцијенио је данас у Сарајеву амбасадор САД у БиХ Патрик Мун. "За неколико дана Хрватска, која је већ чланица НАТО, придружиће се ЕУ, Црна Гора, која је независност стекла […]

уторак, јун 25, 2013 / 13:38

БиХ све више заостаје за својим сусједима, јер за разлику од држава у региону није провела неопходне реформе нити је правила помаке у процесу евроатлантских интеграција, оцијенио је данас у Сарајеву амбасадор САД у БиХ Патрик Мун.

"За неколико дана Хрватска, која је већ чланица НАТО, придружиће се ЕУ, Црна Гора, која је независност стекла тек прије пет година, са ЕУ је заопочела преговоре о прикључењу и активно учествује у Акционом плану за чланство у НАТО, док је Србија, ангажујући се на постизању компромиса са Косовом, отворила врата преговорима са ЕУ", рекао је Мун током опроштајног говора, који је одржао у организацији Центра за нове иницијативе.

Он вјерује да, упркос разочаравајућем назадовању, БиХ ипак може сустићи, па чак можда и престићи неке од сусједа.

Према његовим ријечима, чланство у ЕУ и НАТО представља "једину могућу будућност за суверену БиХ". "Само улазак у НАТО и ЕУ може донијети реформе, стабилност и просперитет и економске шансе које су овој земљи пријеко потребне. Неуспјех у остваривању напретка значиће даље погоршање економске ситуације, даље смањење страних инвестиција и губитак младих, талентованих људи који ће бољу будућност за себе потражити негдје другдје", рекао је Мун.

Он је поручио да ће БиХ, напорно радећи на процесу прикључења НАТО, још више реформисати и модернизовати Оружане снаге БиХ, а самим тим и рационализовати рад безбједносних институција, те успоставити безбједност и стабилност у земљи и региону.

"Стабилан напредак ка чланству ЕУ отвориће врата већем броју тржишта, успоставити механизме заштите грађана БиХ путем стандарда о квалитету и безбједности производа и ускладити законе тако да грађани знају своја права и обавезе. Тиме ће се подстаћи потребне инвестиције, отворити нова радна мјеста и стварати циклуси економског раста и просперитета", сматра Мун, који за неколико недјеља, након три године, одлази из дипломатске мисије у БиХ.

Мун је нагласио да је право вријеме да се у БиХ заустави уплитање политике у економију, додавши да је БиХ потребно јединствено тржиште како би привукла инвестиције и напредовала ка ЕУ.

"Не постоји бошњачка пореска политка или хрватски начин отварања радних мјеста или српски начин развоја пољопривреде", навео је Мун.

Говорећи о провођењу Дејтонског мировног споразума, Мун је рекао да је Дејтон постигао свој основни циљ и да је добро служио грађанима БиХ.

"Али, иако су демократија и стабилност заживјеле, одредбе осмишљене да обезбиједе мир и безбједност, те заштиту различитих етничких група, сада се злуопотребљавају као инструмент за опструкцију напретка. Кроз покушаје да се ријеши случај `Сејдић и Финци` постало је јасно да ће бити потребно направити више промјена Устава како се БиХ буде приближавала чланству у ЕУ", рекао је амерички амбасадор.

Мун сматра да и политичке партије у БиХ треба да се реформишу и да се отворе за демократску расправу и другачија мишљења, с циљем већег удаљавања од принципа моноетичности.

"Већ предуго, иза затворених врата, далеко од очију јавности, мала група појединаца доноси политичке одлуке од виталног значаја", тврди Мун, који није шире образложио овај став.

Он је поздравио грађанске протесте јер су, како је навео, показали да су "грађани БиХ фрустрирани статусом кво и уморни од лакрдијашког понашања политичке класе која се више бави привилегијама које иду уз посао који раде, него будућношћу БиХ".

И поред свега, Мун истиче да је оптимиста у погледу боље будућности БиХ, наводећи да, упркос политици подјела и националистичкој реторици политичких ешалона, има доста грађана који вјерују да је боља будућност могућа.

Он је грађанима БиХ поручио да ће САД подржавати све оне који се залажу за заједничку, европску будућност БиХ, који желе демократску, просперитетну и суверену БиХ, потпуно интегрисану и сигурно усидрену у евроатланстске структуре.

"Чврсто вјерујем да ће грађани БиХ превазићи садашње политичке изазове, а то ће се десити уз подршку, иако не директну интервенцију, међународне заједнице. Будите увјерени да ће САД и даље остати ваш поуздан партнер", закључио је Мун.0 КОМЕНТАРА

  1. Јбт. који је овај Мун мајмун, сви ови поменути субјекти из политичарске лакрдијашке класе, су његови клијенти, сваког појединачно је он довео на власт у БиХ, ФБиХ и РС и сад их критикује као зашто их је народ бирао, а они не раде??
    Па ти си их бирао, не народ, они су твоји олошу амерички, води их сад са собом ЈММ мајмунску!

  2. Ово се зове амерички цинизам, није БиХ ни једина ни сама држава у свијету коју је америка на овакав начин понизила и довела је у стање колективне шизофреније! Ни се зна ко пије ни ко плаћа, а у ствари они задњи гости у кафани плаћају увијек за све!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *