Мркоњић: Српска неће остати без Јужног тока

БАЊА ЛУКА – Министар инфраструктуре и енергетике Србије Милутим Мркоњић изјавио је да пројекат „Јужни ток” иде сигурно и да је убијеђен да и Република Српска улази у овај пројекат. „Ми смо са представницима Владе РС разговарали о томе какав би био интерес РС да се прикључи на ток. О томе ћемо обавестити руске партнере, […]

понедељак, март 21, 2011 / 10:21

БАЊА ЛУКА – Министар инфраструктуре и енергетике Србије Милутим Мркоњић изјавио је да пројекат „Јужни ток” иде сигурно и да је убијеђен да и Република Српска улази у овај пројекат.

„Ми смо са представницима Владе РС разговарали о томе какав би био интерес РС да се прикључи на ток. О томе ћемо обавестити руске партнере, а мислим да већ сада можемо рећи да је Република Српска значајан фактор у реализацији ‘Јужног тока’. Убеђен сам да ће РС ући у овај пројекат”, рекао је Мркоњић.

Он је казао да је прошле седмице група стручњака који директно раде на том пројекту боравила у Србији и информација да се одустаје од овог гасовода није тачна.

„Одустајање од овог пројекта не долази у обзир и то ће сасвим сигурно бити једна од тема о којима ћемо разговарати са премијером Русије Владимиром Путином који би требало ове седмице да допутује у Србију”, рекао је Мркоњић у интервјуу Гласу Српске од понедељка.

Коментаришући досадашњу сарадњу РС и Србије у области енергетике и инфраструктуре, Мркоњић је рекао да је генерално сарадања са ресорним министарствима у РС увијек била одлична.

„Наравно, сарадња у области енергетике је број један. На заједничкој седници влада РС и Србије у петак у Бањој Луци потписали смо Меморандум о сарадњи на реализацији, пре свега, пројеката на реци Дрини. Биће реализовано неколико пројеката у вези са изградњом хидроелектрана на Дрини. Са представницима Италије, који ће бити трећи партнер, раније смо потписали споразум”, навео је министар.

Према његовим ријечима, „Електропривреда РС” и „Електропривреда Србије” договориле су да у идућих 15 дана потпишу претходни уговор са италијанским партнерима, „послије чега улазимо у реализацију ових пројеката”.

Када је у питању сарадња у области саобраћаја, Мркоњић је рекао да ће у наредном периоду бити реализовани пројекти саобраћајне инфрастуктуре који повезује Српску и Србију. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *