Moлдавија: Нема кандидата за предсједника

Предсједнички избори у Молдавији неће бити у петак је нема ниједног кандидата за то мјесто због изостанка компромиса у парламенту гдје се шеф државе бира. "Јасно је да први круг предсједничких избора неће бити одржан" у петак, рекао је премијер Влад Филат. Рок за подношење кандидатура истекао је синоћ у поноћ, а због непостојања компромиса […]

уторак, новембар 15, 2011 / 15:39

Предсједнички избори у Молдавији неће бити у петак је нема ниједног кандидата за то мјесто због изостанка компромиса у парламенту гдје се шеф државе бира.

"Јасно је да први круг предсједничких избора неће бити одржан" у петак, рекао је премијер Влад Филат. Рок за подношење кандидатура истекао је синоћ у поноћ, а због непостојања компромиса ниједна странка није истакла свог кандидата за шефа државе, нити су прошли независни кандидати.

Од априла 2009. године ниједна политичка снага нема већину у парламенту, односно 61 посланика од укупно 101, да би био изабран шеф државе. Владајућа проевропска коалиција има 59 посланика, а комунисти 42.

Ако посланици ни у другом покушају не изаберу предсједника, скупштина се распушта. За сада није јасно да ли ће се отказивање гласања планираног за петак, рачунати као покушај избора предсједника или не.

Владајућа коалиција организовала је у септембру 2010. године референдум о начину избора председника Молдавије и измени Устава који је, међутим, пропао због слабог одзива бирача.

Референдум је организован због политичке кризе настале послије побједе проевропских демократа и пада комуниста у априлу 2009. године.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *