Младића чека пензија од 4,5 мил динара

Ратку Младићу кога Хашки трибунал терети за ратне злочине, Србија је дужна да исплати око 4,5 милиона динара на име генералских пензија које није подигао. Младић, који је у бјекству од 1996. године право на пензију стекао је рјешењем Фонда за социјално осигурање војника Министарства одбране (СОВО) СРЈ фебруара 2002. године, али је након међународних […]

четвртак, мај 26, 2011 / 19:11

Ратку Младићу кога Хашки трибунал терети за ратне злочине, Србија је дужна да исплати око 4,5 милиона динара на име генералских пензија које није подигао.

Младић, који је у бјекству од 1996. године право на пензију стекао је рјешењем Фонда за социјално осигурање војника Министарства одбране (СОВО) СРЈ фебруара 2002. године, али је након међународних политичких притисака на Србију, њему децембра 2005. године по налогу тадашњег министра одбране Зорана Станковића обустављена исплата пензије.

Вијеће за ратне злочине Окружног суда у Београду, својим рјешењем потврдило је одлуку да се свим хашким оптуженицима који су у бјекству, а имају пребивалиште у Србији, обуставе плаћања из државних извора. На том списку налазио се и Ратко Младић.

Пензију су, наиме, од фебруара 2002. до краја 2005. примали чланови његове породице.

Како је право на пензију, стечено право које се не може одузети, Ратку Младићу који је сада ухапшен Србија дугује 64 генералске пензије, које с обзиром да је просјечна пензија генерала износи око 70.000 динара у укупном износу представљају суму од 4,45 милиона динара. Тај новац налази се у депозиту Фонда за социјално осигурање војника и биће исплаћен њему или члановима његове породице.

Предсједник Србије Борис Тадић, потврдио је крајем 2004. да право на пензију Ратку Младићу не може бити одузето, без обзира што га хашки трибунал оптужује за ратне злочине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *