Младен Босић писао Жељку Комшићу

Предсједник СДС и предсједавајући Клуба посланика Српске демократске странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Младен Босић упутио је отворено писмо предсједавајућем Предсједништва БиХ, Жељку Комшићу. Поштовани предсједавајући, Имајући у виду да је прошло четрнаест мјесеци од општих избора у БиХ, а нови Савјет министара БиХ још није формиран, желим да Вам скренем пажњу на […]

среда, децембар 14, 2011 / 13:15

Предсједник СДС и предсједавајући Клуба посланика Српске демократске странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Младен Босић упутио је отворено писмо предсједавајућем Предсједништва БиХ, Жељку Комшићу.

Поштовани предсједавајући,

Имајући у виду да је прошло четрнаест мјесеци од општих избора у БиХ, а нови Савјет министара БиХ још није формиран, желим да Вам скренем пажњу на законске обавезе које Предсједништво БиХ има у том процесу, као и да укажем на чињеницу да ће одговорност за последице које могу наступити због неизвршавања тих обавеза, бити на Вама.

Подсјећам Вас да је Предсједништво БиХ, према Уставу БиХ и Закону о Савјету министара БиХ, једино надлежно за именовање предсједавајућег Савјета министара БиХ, и како су законом предвиђени рокови одавно прошли, од Вас као предсједавајућег и Предсједништва БиХ очекујемо да у најкраћем року испуните своју законску и уставну обавезу и предложите новог предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Схватам намјеру Предсједништва БиХ да омогући вријеме за политичке разговоре, али Вас подсјећам да је од 14.јула 2011.год., када Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није потврдио именовање Славе Кукића за предсједавајућег Савјета министара БиХ, прошло пет мјесеци. Ви као предсједавајући Предсједништва за то вријеме, осим путовања по свијету и лобирања за ставове и интересе сопственe странкe, нисте заказивали никакве консултације и свој посао препустили сте неформалној и неинституционалној групи лидера политичких партија. Уколико предсједници политичких партија треба да обављају дужности Предсједништва, поставља се питање његове сврхе као органа који су грађани бирали на изборима.

Као што Вам је познато, ови неформални разговори нису донијели коначан резултат, осим што нико од учесника није оспоравао да би мандат предсједавајућег Савјета министара требало овај пут да припадне Хрвату, односно да коалиција ХДЗ-а и ХДЗ 90 треба да предложи име. Како је та коалиција већ изашла у јавност са именом кандидата, не видимо ни једну препреку да Председништво изврши своју дужност и омогући мандатару да у законски предвиђеном року обави консултације и коначно предложи Парламентарној скупштини БиХ нови састав Савјета министара БиХ.

Уколико Предсједништво буде и надаље игнорисало своје законске дужности, Ви као предсједавајући, као и Предсједништво у цјелини, сносићете велики дио одговорности не само за кршење закона и Устава БиХ, него и за политичке, економске и социјалне посљедице које произилазе из институционалног застоја и неформирања Савјета министара БиХ.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *